Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Finnugor regék és mondák - 160 éve hunyt el REGULY ANTAL

-25%
ÚJ
Raktárkészlet: 2 db
Finnugor regék és mondák - 160 éve hunyt el REGULY ANTAL
 • Finnugor regék és mondák - 160 éve hunyt el REGULY ANTAL
2 990 Ft
Akció: 2 243 Ft
Kezdete: 2018.08.09   A készlet erejéig!

E kötet a finnugor népek folklórjából válogat. A másfél száz történetből megismerjük e népek életének színterét, természeti, földrajzi környezetüket, egykori életmódjukat, szokásaikat és viszontagságaikat, melyeket többüknél írásos följegyzések, krónikák egyáltalán nem rögzítettek. A történelmi forrást így kizárólag a népi emlékezet, a mondák és a mondatöredékek jelentik. S ahogy fokozatosan az ismeretlenből ismerőssé, majd ismertté válik előttünk nyelvrokonaink világa, pontosabban e világnak az az apró szöglete, amelyet a monda megvilágít, úgy válhat szilárd meggyőződésünkké, hogy amit ezek a többnyire apró töredék népek szellemiekben létrehoztak, arra a legnagyobbak is büszkék lehetnének.

2018. augusztus 23-án 160 éve hunyt el REGULY ANTAL nyelvész és utazó. Miután fiatalon Finnországban jártában úgy találta, hogy a finn és a magyar nyelv nagyon hasonlít egymásra, az ifjú jogász eltökélte: megfejti a finnugor rokonság titkát. Ettől fogva egész élete során nyelvészettel és őshazakutatással foglalatoskodott, bejárta az Ural környékén élő rokonainkat, az osztjákokat és a vogulokat, a mordvinokat és a cseremiszeket, s persze többször járt legnépesebb rokonságunknál, a finneknél. Utazásai során hatalmas nyelvészeti és etnográfiai anyagot gyűjtött, de amúgy mellékesen számos földrajzi felfedezést is tett; ő térképezte fel például az Ural északi területeit, ezért később hálából róla nevezték el az Ural egyik hegycsúcsát. A rendkívüli megterheléssel járó kalandozásai felőrölték az egészségét, ezért 1848 nyarán történt hazatérésekor nyugodalmasabb állás után nézett, s az egyetemi könyvtár őre lett. Értékes gyűjteményét azonban betegsége miatt már nem tudta feldolgozni, azt később Hunfalvy Pál és Munkácsi Bernát végezte el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 • Finnugor regék és mondák
  Szerkesztő: Domokos Péter
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 426
  ISBN: 9789631192575

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  270044
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés