Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia - 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND

-25%
ÚJ
Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia - 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND
 • Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia - 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND
 • Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia - 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND
 • Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia - 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND
2 990 Ft
Akció: 2 243 Ft
Kezdete: 2019.06.25   A készlet erejéig!

Ferenc Ferdinánd, Ferenc József császár unokaöccse Rudolf trónörökös halála után a Habsburg-ház öröklési rendje szerint az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse lett. A sokáig súlyos tüdőbajban szenvedő, de aztán betegségéből csodálatos módon kigyógyult trónörökös voltaképp soha nem vágyott az uralkodásra. Legfőbb szenvedélye a Chotek Zsófia grófnő iránti olthatatlan szerelem volt. Csakhogy a Habsburgok szigorú alapelve kimondta, hogy a császári családhoz tartozó személyek nem köthetnek rangon aluli házasságot, vagy el kell nyerniük a házasság megkötéséhez a császár beleegyezését. Több mint tíz évig tartó titkos kapcsolat után sikerült csak Ferenc Ferdinándnak kikényszeríteni a házassági engedélyt.

Beate Hammond könyve elsősorban nem történeti szempontból vizsgálja az I. világháborút kirobbantó merénylet előzményeit és következményeit, amely során a trónörökös pár életét vesztette, hanem két ember kitartó szerelmét és magánéleti tragédiáját állítja a viharos korszak középpontjába.

2019. június 28-án 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND osztrák főherceg, Habsburg trónörökös. Károly Lajos főherceg fia volt, aki Rudolf trónörökös halála után örökölte meg a Monarchia trónját. Végigjárta a katonai ranglétrát, pályafutását egy gyalogezrednél kezdte, 1890-ben lett ezredes. 1892-93-ban tízhónapos világkörüli utazást tett, amelyről egyébként naplót írt, amely meg is jelent. 1894-ben a 38. gyalogosdandár parancsnoka lett, de egyre inkább elhatalmasodott rajta tüdőbaja, és emiatt hosszú ideig kellett kúráltatnia magát. Ennek ellenére 1898-tól ő helyettesítette a császárt minden katonai ügyben. 1900-ban nagy botrányt okozott rangon aluli házasságával, ugyanis Chotek Zsófiát vette el, aki csak egyszerű grófnő volt. Ferenc József csak azután egyezett bele a házasságba, hogy Ferenc Ferdinánd lemondott leendő gyermekei trónöröklési jogáról. A botrány hullámai lassan lecsendesedtek, és Ferenc Ferdinándot 1913-ban kinevezték a fegyveres erők főfelügyelőjévé. Ez a beosztás okozta végül a halálát, ugyanis emiatt kellett neki vezetnie a boszniai hadgyakorlatot. Emiatt utazott Szarajevóba, ahol 1914. június 28-án egy Gavrilo Princip nevű szerb nacionalista a feleségével együtt meggyilkolta. Ez a merénylet lett az I. világháború kitörésének közvetlen előzménye. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Beate Hammond
  Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia
  Egy nagy szerelem története
  Királyi Házak sorozat
  Kiadó: Gabo
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 250
  ISBN: 9789636899929

 • Cikkszám
  376866
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés