Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Felelet - 125 éve született DÉRY TIBOR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Felelet - 125 éve született DÉRY TIBOR
 • Felelet - 125 éve született DÉRY TIBOR
 • Felelet - 125 éve született DÉRY TIBOR
 • Felelet - 125 éve született DÉRY TIBOR
1 190 Ft

Déry Tibor nagysikerű regénye két ember útját követi nyomon. Az egyik Köpe Bálint, egy kistarcsai kastély özvegy házmesternéjának fia, a másik különös, sőt különc férfi: Farkas Zeno professzor, a világhírű tudós. A professzor és a fiatal munkás a társadalom két ellenkező pólusán áll, de a maguk módján mindketten megsínylik a kor nyomorúságát: Bálintot a nyomor, a gazdasági válság, a munkanélküliség sújtja, Farkas Zenót a Horthy-Magyarország, a fasizálódó Európa szellemi közviszonyai nyomasztják.

A regény két hőse a magyar irodalom emlékezetes, nagy alakjai közé tartozik. Rendkívüli lélektani tudással, árnyaltan megrajzolt figurájuk köré kristályosodik ki a kor magyar valóságának sok problémája, a pontosan megrajzolt vagy éppen csak jelzett mellékalakok részint társadalmi magatartás-lehetőségeket, részint egyéni, személyes választásokat testesítenek meg.

A Felelet, kiváltképp második kötete, megjelenéskor viták kereszttüzében állt. Ma már, új kiadások és fordítások, a mű népszerűsége nyomán – e viták letűntével – bizonyosan tudjuk, hogy újabb irodalmunk maradandó, értékes alkotása.

2019. október 18-án 125 éve született Budapesten DÉRY TIBOR író. Az iskolában kimondottan politikus íróként tanultunk róla - ő maga nyomatékosan kommunistának vallotta magát -, ezért sokan azt gondolhatják róla, hogy unalmas volt. Ami persze nem igaz, valójában bohém embernek mondhatnók, aki szenvedélyes kártyás volt, sokszor eljátszotta utolsó fillérjeit is. A szerencsejáték más formáit is kedvelte, Monte Carlóban például elrulettezte az összes pénzét, ráadásul haza sem jöhetett, mert éppen pénzbüntetésre változtatták korábban kirótt szabadságvesztését, de nem tudta kifizetni. Egy valamiben nem ismert lazaságot, a magyar nyelv tiszteletében. Erről tanúskodnak regényei, a Felelet, a Kedves bóper és a Szerelem, mely utóbbiból nagysikerű film is készült. Máig legnépszerűbb könyve a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, amely a magyar színház egyik legsikeresebb zenés műve. A tekintélyes író viszont a szerelemben bohém könnyedséggel csapongott, többször nősült, s nem átallotta elcsábítani írótársa, Karinthy Frigyes feleségét. A menyecske sokat szenvedett a féltékenységtől, no nem Déry felesége miatt - a kalandos lelkű író időközben kikezdett Kosztolányinéval is. Nemigen tűrt beleszólást az életébe, feleségével, Oravecz Paula írónővel idővel már alig szóltak egymáshoz, jellemző viszonyukra, hogy egyszer Paula megkérdezte Déryt, milyen alkalomból öltözködik ünneplőbe, mire az író unottan válaszolta neki: Megkaptam a Kossuth-díjat, megyek átvenni. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Déry Tibor
  Felelet I-II.
  Kiadó: Magvető / Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1975
  Oldalszám: 1079
  ISBN: 963271798/963150509X

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  459365
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés