Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Fel mindnyájan a hon védelmére! - 125 éve hunyt el KOSSUTH LAJOS

-20%
ÚJ
Fel mindnyájan a hon védelmére! - 125 éve hunyt el KOSSUTH LAJOS
 • Fel mindnyájan a hon védelmére! - 125 éve hunyt el KOSSUTH LAJOS
2 000 Ft
Akció: 1 600 Ft
Kezdete: 2019.03.19   A készlet erejéig!

URAIM ! Két indítványt vagyok bátor a háznak tenni. E napokban a Közlönyben egy rendeletet bocsátottam közre, mely rendelet által tudtul adom, hogy az 5 forintos bankjegyek, a törvényhozó test határozata nyomán, kibocsáttatnak. Kérem a házat, hozzon határozatot, mely ezen rendeletemet helyesli, helybenhagyja s a törvényhozótest részéről is megerősíti. (Mindnyájan felállnak: Elfogadjuk! Halljuk a végzést!) (Elnök: Az ország jelen körülményeiben az 5 forintos bankjegyek kibocsátását rögtön eszközlésbe veheti a pénzügyminiszter.)


2019. március 20-án 125 éve hunyt el KOSSUTH LAJOS államférfi. A magyar történelem egyik legtekintélyesebb alakja volt, amint minden iskolás tudja; a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, akinek a nevéhez fűződik az Iparegylet megalakítása, a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság és a Védegylet létrehozásának kezdeményezése. Személyében pedig a magyar szabadság és függetlenség jelképe, az elveit soha fel nem adó hazafi megtestesítője volt, nem csoda, hogy alakja mint egy eszménykép rögzült a köztudatban. Pedig ő is hús-vér ember volt, ő is - mint társai; Batthyány, Széchenyi és Wesselényi - megjárta a jellemfejlődés rögös útját. Fiatalon például igencsak kicsapongó életet élt, kártyázott, ivott, s mivel jóképű, fess fiatalember volt, a szerelmi csatározásokból is derekasan kivette a részét. Akkoriban nagy port vert fel intim kapcsolata Andrássy grófnővel - a későbbi külügyminiszter, Andrássy Gyula édesanyjával -, aki szakításuk után súlyos vádakkal illette a fényes politikai terveket szövögető ifjút, s ez Kossuthnak majdnem a karrierjébe került. Furcsa ilyet mondani, de az idejében jött - persze már politikai tevékenysége miatt kapott - több éves börtön acélozta meg jellemét, és faragott olyan embert belőle, aki nemzedékeknek lett - mert lehetett - méltó példaképe. Egyébként későbbi feleségét is börtönévei alatt választotta ki, akit szabadulása után hamarosan el is vett. Az asszony nem volt sem szép, sem gazdag, pont ilyenre volt szüksége az ambíciózus politikusnak, hisz felesége nem vonta el a kelleténél jobban figyelmét az országos dolgoktól. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kossuth Lajos
  Fel mindnyájan a hon védelmére!
  Kiadó: Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadó
  Kiadás éve: 2007
  Oldalszám: 142
  ISBN: 9789639428607

 • Cikkszám
  975297
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés