Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Fekete párduc a nemzet szolgálatában - 95 éve született GROSICS GYULA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Fekete párduc a nemzet szolgálatában - 95 éve született GROSICS GYULA
 • Fekete párduc a nemzet szolgálatában - 95 éve született GROSICS GYULA
 • Fekete párduc a nemzet szolgálatában - 95 éve született GROSICS GYULA
 • Fekete párduc a nemzet szolgálatában - 95 éve született GROSICS GYULA
690 Ft

Az Aranycsapat tizenötmillió magyarnak adott örömet egy megátkozott korban. Amikor a világtól el voltunk zárva egy gyilkos rendszer uralkodása alatt, valami reményt, fénysugarat nyújtott a magyarságnak, az idehaza és a határon túl meg a világban szétszórtan élő magyaroknak. Amikor 1954-ben kikaptunk a világbajnokság döntőjében, százezrek vonultak ki az utcára tüntetni olyan korban, amikor ha három ember megállt az utcán, csak idő kérdése volt, hogy mikor megy oda egy negyedik feloszlatni a „tömeget”, mert gyülekezési tilalom volt Magyarországon. Éjjel tizenegy órakor lövésekkel oszlatták szét a tömeget. Hogy a levegőbe vagy beléjük lőttek, ez a mai napig nem derült ki, de hogy éles lőszerrel lőttek, az biztos.

2021. február 4-én 95 éve született GROSICS GYULA labdarúgó.

Szülővárosában, a Dorog csapatában kezdte pályafutását, de a Bp. Honvéd színeiben érett világklasszissá. Nem túlzó a jelző, hiszen a legendás válogatott, az “aranycsapat” kapusa volt, olyan sikerek részese, amelyekről évtizedek óta még csak nem is álmodunk.

Miközben a magyar válogatott 1986 óta nem jutott ki világbajnokságra, ő egyedül háromszor szerepelt a legrangosabb tornán, és 1954-ben ő védte a kaput a világbajnoki döntőn, amikor az egész nemzet csalódásként élte meg, hogy a csapat kikapott a németektől, és “csak” ezüstérmet szerzett. Az, hogy 1962-ben vébé negyeddöntőt játszott, az ő esetében említést sem érdemel, mint ahogyan azt is csak mellékesen említik meg az aranycsapatról, hogy 1952-ben aranyérmet nyertek a helsinki olimpián.

Eredményeinek nagyszerűségét külön növeli, hogy egyáltalán nem volt sima útja a sikerhez. 1949-ben például tiltott határátlépés kísérletén kapták, pedig még el sem indult társaival Pestről, már a Vámház körúton lekapcsolták, de így is meghurcolták. Aztán 1955-ben mindennemű sport tevékenységtől eltiltották, és másfél évig a focipálya környékére sem mehetett. Az 1956 novemberében a Nyugat-Európában turnézó Bp. Honvéd vendégjátékosaként egy időre Bécsben maradt, ám 1957 májusában “kalandvágyból” családjával együtt hazajött, de már a határon várták az “illetékesek”, kész csoda, hogy megúszta.

A Fekete Párduc 86-szor ölthette magára a címeres mezt, és 1962-ben a Népstadionban búcsúzott el a válogatottól, majd edző lett. Több vidéki csapatnál dolgozott, de megfordult Kuvaitban is, ahol nem csak edzőként tevékenykedett, de ő volt a labdarúgás országos szakfelügyelője is. Éveken át volt a Volán elnöke, majd a politizálással is megpróbálkozott. A csodálatos labdarúgó a XX. század legjobb kapusainak rangsorában a 18. helyen végzett, megelőzve a svéd Ravellit és az olasz Zengát is. A Nemzet Sportolója 2014-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Benkei Ildikó
  Fekete párduc a nemzet szolgálatában
  Grosics Gyulával beszélget Benkei Ildikó
  Kiadó: Kairosz
  Kiadás éve: 2007
  Oldalszám: 128
  ISBN: 9789636620639

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  957312
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés