Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Faust - 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE

-20%
ÚJ
Faust - 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE
 • Faust - 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE
 • Faust - 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE
 • Faust - 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE
 • Faust - 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE
1 300 Ft
Akció: 1 040 Ft
Kezdete: 2019.08.26   A készlet erejéig!

A páratlanul gazdag és szinte minden műfajban kiemelkedő alkotást felmutató goethei életmű darabjait nehéz lenne fontossági sorrendbe állítani, mégis talán kevesen vitatnák azt a megállapítást, hogy Goethe központi, fő műve a Faust. A dráma kiindulópontja, a Faust és Mefisztó, azaz a tudós és az ördög között kötött szerződés közismert, mára már irodalmi, zenei és képzőművészeti közhellyé vált. A Faust Goethe korától napjainkig kikerülhetetlen mű maradt, s azóta sem született olyan elemzés vagy színpadi interpretáció, amely az olvasók-nézők számára végső megnyugvást jelentene. A filológusok könyvtárnyit összeírtak magáról a toposzról és Goethe művéről is, a dráma azonban a meghódítására törő számtalan elemzés dacára is rejtélyes mű maradt, tele titkokkal, Goethe egész életén át érlelt kérdésekkel. Hogy szerzője életében is kiemelt szerepet foglalt el a mű, azt az is jelzi, hogy alkotója huszonegy éves korától ötvenhét éves koráig dolgozott rajta, és halála előtt nem sokkal lepecsételte a kéziratot, mintegy lezárta az utókor elől.

2019. augusztus 28-án 270 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE német író és költő. Monumentális életműve az emberiség féltett kincse, talán leghíresebb alkotása a Faust, a "világkölteménynek" szánt tragédia, amely óriási erőfeszítések eredményeként született; az első része 1809-ben, az utolsó 1831-ben jelent meg. Nem véletlen, hogy elkészültekor maga Goethe is megkönnyebbült; "Életem hátralévő részét immár tiszta ajándéknak tekinthetem, és alapjában véve teljesen mindegy, hogy csinálok-e esetleg még valamit, és hogy mit csinálok" - mondta. Már nem is csinált sok mindent, fél év múlva meghalt. Hosszú, mozgalmas élet után, mert szó mi szó, élete botrányok szakadatlan sorozata, ha nem lett volna a világirodalom egyik legtehetségesebb alkotója, talán ki is készítik bírálói. Már 18 évesen óriási botrány közepette tette le névjegyét az irodalomban, Goetz von Berlichingen című művét egyenesen pornográfnak nyilvánították. Pár év múlva Az ifjú Werther szenvedései című regényével háborította fel fél Európát, sokak szerint az olvasmány hatására növekedett meg az öngyilkosságok száma a fiatalok körében. Szerelmi élete sem volt mentes a botrányoktól, s mivel első hódításait még szinte gyerekfejjel tette, s hetvenéves már elmúlt, amikor majdnem feleségül vett egy tizenhét éves fruskát, bizony volt ideje a csalfaságokra, előfordult, hogy barátja menyasszonyát is elcsábította. Jellemző különben, hogy öregkori szerelmi viszonyából is ő keverekedett ki kisebb sebekkel, pár verssel kiírta magából fájdalmát, míg a szépséges ifjú Ulrike sosem tudta kiheverni a nála több mint ötven évvel idősebb Goethe emlékét. Nem is ment férjhez soha - pedig 95 évet élt -, sorra utasította vissza kérőit, mondván: "Túlságosan unatkoztam volna mellettük." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Johann Wolfgang Goethe
  Faust (Európa Diákkönyvtár)
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 534
  ISBN: 9789630795326

 • Cikkszám
  729641
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés