Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Farah, iráni hercegnő - 80 éves FARAH DIBA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Farah, iráni hercegnő - 80 éves FARAH DIBA
 • Farah, iráni hercegnő - 80 éves FARAH DIBA
 • Farah, iráni hercegnő - 80 éves FARAH DIBA
 • Farah, iráni hercegnő - 80 éves FARAH DIBA
1 990 Ft
Nincs raktáron

1967. október 26.: az egész világ az iráni sah koronázásának televíziós közvetítését figyeli, amely emlékezetes pompával zajlik. Miután a sah fejére felkerül apja gyémántokkal ékesített koronája, hitvese, Farah felé fordul, és mint a Joséphine-t megkoronázó Napóleon, koronát helyez a fejére. Farahból legenda lesz. Irán első császárnéjává válik nyolc évvel azután, hogy az uralkodó harmadik felesége lett.

1979. január 16.: Farah álma széttörik, egy kíméletlen forradalom söpri el, amely országát kétes vallási diktatúrává változtatja. Ekkor a világ egyik legbálványozottabb és leghatalmasabb asszonya megismeri a száműzetést és üldöztetést, hiszen ellenségeik állandóan fenyegetik az ő, hitvese és négy gyermekükéletét.

1980. július 28-án megözvegyül, amikor a sah mindenki által elhagyatva meghal Kairóban. Farah Diba ma Párizs és az Egyesült Államok között osztja meg idejét, ahol gyermekei élnek. Hogyan élte át és küzdötte le a megpróbáltatásokat, mit tanult a múltjából? Vincent Meylan e rendkívüli felemelkedés elbeszélésében egy ragyogó és határozott asszony arcképét festi meg, akit senki és semmi sem készített fel ilyen kivételes sorsra. Végigtekintve életén, Farah ma már derűsen néz a jövőbe.

A szerzőről: Vincent Meylan 1962-ben született, és tíz éve a Point de Vue elsőszámú tudósítója. Szakmai karrierje során több alkalommal is készített interjút Farah császárnéval.

2018. október 14-én 80 éves FARAH DIBA volt iráni császárnő, a néhai Reza Pahlavi iráni sah özvegye. Öfelsége, Farah Pavlavi - ezzel a címmel jelentek meg visszaemlékezései magyarul, és a könyvet hamar szétkapkodták. Élettörténete ugyanis olyan mint egy szirupos hollywoodi tündérmese. A jó családból származó lány korán elveszítette katonatiszt édesapját, de szorgalmas és okos volt, így kikerült Párizsba egyetemre. Építészetet tanult, de tisztában volt vele, hogy visszatérve hazájába nagyon nehéz dolga lesz a szakmájában. És ekkor csoda történt, egy eseményen bemutatták a perzsa császárnak, aki éppen akkoriban vált a második feleségétől. A sah szeme megakadt a csinos egyetemistán, s mire a lány felocsúdhatott volna, már azon vette észre magát, hogy a perzsa uralkodó, Mohammad Reza Pahlavi felesége. A sah mellett aranyélete volt, szerető férje direkt neki kreálta a császárnéi címet, amelyet Irán történetében ő viselt egyedül. Négy gyereket szült a férjének, már rögtön elsőre egy fiút, a trónörököst, aki azonban nem került trónra soha, mert a sah uralmát 1979-ben megdöntötte az iszlám forradalom, az uralkodó családnak pedig menekülnie kellett. Nem mintha Farah megérdemelte volna, amellett, hogy ellátta a sah mellett a protokolláris feladatokat, ritka közvetlenséggel és odaadással segített népén, ahol csak tudott, s ezzel nem csak honfitársai szeretetét, de a világ megbecsülését is kivívta. De persze ő is követte férjét az emigrációba, aki fél évvel a bukása után meghalt. Azóta Farah Franciaországban és az Egyesült Államokban él, ahol gyerekei is laknak. Három, mert a legkisebb hercegnő, Leila 2001-ben meghalt. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Vincent Meylan
  Farah, iráni hercegnő
  Kiadó: Jószöveg Műhely
  Kiadás éve: 2003
  Oldalszám: 264
  ISBN: 9639134821

  kifogástalan állapotú antikvár könyv, nem olvasott példány

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  590277
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés