Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Ezüstből gyúrt kenyér - 115 éve született GELLÉRI ANDOR ENDRE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Ezüstből gyúrt kenyér - 115 éve született GELLÉRI ANDOR ENDRE
 • Ezüstből gyúrt kenyér - 115 éve született GELLÉRI ANDOR ENDRE
570 Ft

"Gellérit költőnek érezzük elsősorban, mert novelláit újszerű, meghatott líra hatja át. Ha valakinél, úgy őnála olvad át igazán költészetbe az elbeszélés. Elbeszélései valóságos kis novellaköltemények, friss zenedarabok, szonatinák – a próza határait az író szüntelenül átlépi, Őt is megihlette a játékosságnak, a szürrealista látásnak az az áramlata, mely a harmincas években az egész európai irodalomban annyi izgalmat kelt. De nyugati írótársaitól eltérően Gelléri a szegények világában játszatja le a maga tündérjátékait…

Az ő tündérjátéka alatt ott bujkál valami, amit nem leplezni akar, hanem inkább költőivé és meghatóvá, szívszorongatóvá és megrendítővé emel: ott lappang a nyomor, a nélkülözés, a kenyérgond, a létbizonytalanság valósága. Ez a lappangó motívum kapcsolja őt a mi harmincas esztendeinkhez – s ez különbözteti meg őt a szürrealizmus bármely európai iskolájától.

De nemcsak tündérjátékot mutatott be nekünk Gelléri, hanem egy látomás, egy lázálom részeivé is tett bennünket. Novelláiban szétrobbannak a voltaképpeni történet körvonalai, s némelyik írásában a balladák előadásmódja, éneklő-deklamáló stílusa jut uralomra. Gelléri játékosságában megtaláljuk a vádat emelő, az igazságot sürgető indulat hevét is" – írja Sőtér István.

2021. március 30-án 115 éve született GELLÉRI ANDOR ENDRE író

Gelléri Andor Endre (Budapest, 1906. március 30. – Wels, Ausztria, 1945. május 6–20. között) magyar író, novellista.

(...) Még tanult, amikor első novelláit elküldte Az Est című lapnak, amelyben 1924-ben Mikes Lajos – a lap szerkesztője és nagy tehetségkutató – felfedezettjeként meg is jelent első írása, és szinte színre lépésétől fogva, sikeres, sőt ünnepelt író lett. (...) A novellában érte el írásművészete a legmagasabb szintet, a hétköznapok költészetét fedezte fel. Hősei a társadalom perifériáján élő kisemberek, szállítómunkások, munkanélküliek, csavargók, lumpenproletárok, akikkel mindennapos kapcsolatban állt. (...)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gell%C3%A9ri_Andor_Endre

 • Gelléri Andor Endre
  Ezüstből gyúrt kenyér
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1979
  Oldalszám: 696
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9631513793

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  128384
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés