Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Északi vihar - 1900 éve született MARCUS AURELIUS

-30%
ÚJ
Északi vihar - 1900 éve született MARCUS AURELIUS
 • Északi vihar - 1900 éve született MARCUS AURELIUS
 • Északi vihar - 1900 éve született MARCUS AURELIUS
 • Északi vihar - 1900 éve született MARCUS AURELIUS
2 999 Ft
Akció: 2 099 Ft
Kezdete: 2021.04.25   A készlet erejéig!

Marcellus Mihály Pannonia Romanum-sorozatának legújabb kötete Marcus Aurelius Antoninus császár uralkodását mutatja be, a Pannonia provinciákban folytatott harcaira koncentrálva, de áttekintést adva a teljes Római Birodalom Kr. u. II. század végi állapotairól, a Közel-Keleten folytatott harcaitól kezdve az Itáliát és Rómát sújtó pestisjárványon és éhínségen át a szenátus belső villongásáig is.

Marcus Aurelius Kr. u. 161-ben lépett a császári trónra, Lucius Verust emelve társcsászárává. Miközben társuralkodójára bízta Keleten a parthus fenyegetés visszaverését, rá hárult a birodalom nyugati felét egyre inkább veszélyeztető germán törzsek legyőzése.

A szerző egyéni császárportréja mellett a germán törzsek, a markomannok, kvádok és szarmaták, illetve a pannoniai római legiók katonáinak szemszögéből is bemutatja a háború kitörésének körülményeit, az összecsapásokat és a konfliktus első felének lezárását. Regénye kiegyensúlyozott korrajz, mely nem túlozza el a szemben álló kultúrák pozitív vonásait, és nem leplezi negatívumaikat sem. Szereplői hús-vér emberek, akik a legnagyobb hősiességre is képesek a nehézségek idején, de nem mentesek a gyarlóságoktól sem.

 

2021. április 26-án 1900 éve született MARCUS AURELIUS római császár, filozófus

 

Róma történetének egy rövid időszakában az volt a szokás, hogy a császárok örökbefogadással biztosították utódlásukat, miáltal rátermett uralkodók kerültek hatalomra, ez volt "a jó császárok kora". Marcus Aureliust Antoninus Pius fogadta örökbe, s remekül választott, hiszen Marcus a korabeli Róma talán legműveltebb embere volt, s amikor 161-ben trónra lépett, megvalósult az évszázados álom; filozófus császár öltötte magára a bíbort.

 

Ő maga nem nagyon vágyott a hatalomra, mivel sokkal többre tartotta Szókratészt akármelyik uralkodónál, ő is inkább híres filozófusként szeretett volna bevonulni a történelembe. De, ha már balsorsa a császári trónra juttatta, igyekezett jó uralkodó lenni, ne gondoljuk tehát, hogy naphosszat békés töprengéssel múlatta az időt. Ha kellett bátran háborúzott is, több hadjárat során járt hazánk mai területén is, sőt, itt készült remek filozófiai könyvének, az Elmélkedéseknek egy része is. Alattvalói őszintén rajongtak érte, kegyes cselekedeteire legyen elég példának az, a mai politikusok számára bizonyára felfoghatatlan szokása, hogy természeti csapások és járványok sújtotta nehezebb években elengedte az adókat.

 

Amilyen kiválóan igazgatta hatalmas birodalmát, olyan szerencsétlen volt a magánéletben, felesége, Faustina fűvel-fával megcsalta, sokak szerint gyermeküknek, Commodusnak sem a derék császár, inkább egy gladiátor lehetett a vér szerinti apja. Annál is inkább feltételezhető volt ez, mert Commodus a római történelem egyik leghitványabb császáraként szerzett kétes dicsőséget.

 

Marcus Aurelius ugyanis - életének talán egyetlen rossz döntését hozva - szakított a hagyománnyal, nem fogadott örökbe senkit, így utódja vérszomjas fia lett. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

 

 

 

 • Marcellus Mihály
  Északi vihar
  Marcus Aurelius Pannóniában 1.
  Kiadó: Gold Book
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 428
  ISBN: 9789634262602

 • Cikkszám
  239027
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés