Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Északi vihar - 1840 éve hunyt el MARCUS AURELIUS

-25%
ÚJ
Északi vihar - 1840 éve hunyt el MARCUS AURELIUS
 • Északi vihar - 1840 éve hunyt el MARCUS AURELIUS
2 999 Ft
Akció: 2 249 Ft
Kezdete: 2020.03.08   A készlet erejéig!

Marcellus Mihály Pannonia Romanum-sorozatának legújabb kötete Marcus Aurelius Antoninus császár uralkodását mutatja be, a Pannonia provinciákban folytatott harcaira koncentrálva, de áttekintést adva a teljes Római Birodalom Kr. u. II. század végi állapotairól, a Közel-Keleten folytatott harcaitól kezdve az Itáliát és Rómát sújtó pestisjárványon és éhínségen át a szenátus belső villongásáig is.

Marcus Aurelius Kr. u. 161-ben lépett a császári trónra, Lucius Verust emelve társcsászárává. Miközben társuralkodójára bízta Keleten a parthus fenyegetés visszaverését, rá hárult a birodalom nyugati felét egyre inkább veszélyeztető germán törzsek legyőzése.

A szerző egyéni császárportréja mellett a germán törzsek, a markomannok, kvádok és szarmaták, illetve a pannoniai római legiók katonáinak szemszögéből is bemutatja a háború kitörésének körülményeit, az összecsapásokat és a konfliktus első felének lezárását. Regénye kiegyensúlyozott korrajz, mely nem túlozza el a szemben álló kultúrák pozitív vonásait, és nem leplezi negatívumaikat sem. Szereplői hús-vér emberek, akik a legnagyobb hősiességre is képesek a nehézségek idején, de nem mentesek a gyarlóságoktól sem.

 

2020. március 17-én 1840 éve hunyt el MARCUS AURELIUS római császár

 

Már fiatalon rendkívüli képességeket árult el magáról, nem érdemtelenül fogadta fiává Antoninus Pius császár, aki caesari ranggal is kitüntette az ifjút. Marcus Aureliusnak nem szállt fejébe a dicsőség, szorgalmasan tovább folytatta filozófiai tanulmányait, s amikor 161. március 7-én a császári trónra lépett, személyében az akkori világ egyik legműveltebb embere lett a földkerekség legnagyobb birodalmának teljhatalmú ura.

 

Már kortársai is benne látták az évszázados álom, a platóni ideák, a filozófus-császár uralmának megvalósulását. S ő nem is okozott csalódást. Mind háborúban, mind békében kiválóan helytállt, biztosította birodalmának dunai határait, és mindent megtett népének boldogságáért. Katonái egyenesen csodatévőnek tartották, kegyességéről, jótetteiről legendák születtek, humanizmusára jellemző - az újkori politikusok számára azonban bizonyára teljességgel érthetetlen -, hogy a természeti csapások és járványok sújtotta nehezebb években elengedte az adókat. Amilyen kiválóan igazgatta hatalmas birodalmát, olyan szerencsétlen volt a magánéletben, felesége, Faustina fűvel-fával megcsalta, sokak szerint gyermeküknek, a vérszomjas Commodusnak sem a derék császár, inkább egy gladiátor lehetett a vérszerinti apja.

 

Halálakor milliók gyászolták őszinte fájdalommal. Uralkodása alatt többször megfordult hazánk mai területén is. Errefelé készült ránk maradt filozófiai könyve, az Elmélkedések egy része is. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

 

 

 

 • Marcellus Mihály
  Északi vihar
  Marcus Aurelius Pannóniában 1.
  Kiadó: Gold Book
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 428
  ISBN: 9789634262602

 • Cikkszám
  251791
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés