Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás
Házhozszállítás Foxposttal házhoz vagy automatába.
Termék részletek


Erzsébet és Essex

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Erzsébet és Essex
 • Erzsébet és Essex
790 Ft

Történelmi regény vagy regényes történelem? – merül föl a kérdés Strachey kötetét olvasva. Talán mindkettő egyszerre, de még inkább jelentős forráskutatásokra támaszkodó, finom lélektani megfigyelésekkel gazdagított történelmi arcképcsarnok, melynek központi figurája Erzsébet királynő és kegyence, Essex gróf.

A nőként öregedő, hiú, szerelmes és hisztérikus, uralkodóként okos és céltudatos Erzsébet és az elszegényedett, ám fényes karrierre, meggazdagodásra vágyó fiatal Essex kapcsolata a letűnt korok egyik legizgalmasabb, leghírhedtebb szerelmi története.

A szerző legnagyobb erénye, hogy emberközelbe hozza elmúlt korok szoborrá merevült történelmi személyiségeit, irodalmi dokumentumok, krónikák, levelek és memoárok alapján rekonstruálja az Erzsébet-kori királyi udvar mindennapjait a reggeli öltöztetés ceremóniájától kezdve az audienciák szikrázó szellemű párbeszédein keresztül a meghitt négyszemközti beszélgetésekig.

Történelemformáló döntéshozatalok közben, kicsinyes udvari pletykák kereszttüzében, nevetségesen hiú álmokat szövögetve láttatja hőseit: uralkodókat, kegyenceket, udvarhölgyeket, államférfiakat és filozófusokat.

 • Lytton Strachey
  Erzsébet és Essex
  Kiadó: Aldina
  Kiadás éve: 1993
  Oldalszám: 346
  ISBN: 9637394141

  jó állapotú antikvár könyv

 • Szerző
  Lytton Strachey
  Cím
  Erzsébet és Essex
  ISBN
  9637394141
  Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  449223
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
 • 2023. március 24-én 420 éve hunyt el I. ERZSÉBET angol királynő

  Az angolok egyik legnagyobb uralkodója a híres-hírhedt VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya volt, 1558-ban került a trónra, a katolikus Máriát követte a hatalomban. Kétségbeejtően súlyos helyzetet örökölt, elődje, a "Véres Mária" - a páratlanul kegyetlen Bloody Mary - teljesen szétzilálta a belső állapotokat.

  Ő azonban uralkodásának négy és fél évtizede alatt nemcsak rendbe hozta országát, de páratlan módon virágoztatta fel az élet minden területét. Fejlődött az ipar, a kereskedelem, s az ő hadserege verte meg a győzhetetlen spanyol Armadát. Az általános fellendülés persze ösztönzőleg hatott a művészetekre is, különösen virágzott az irodalom, ekkor alkotott Marlowe, Ben Jonson és Shakespeare.

  Tündérkirálynőnek hívták, és roppant népszerűségére jellemző, hogy hosszú uralkodása alatt egyetlen merényletet sem kíséreltek meg ellene. De nemcsak férfiasan erélyes uralkodó volt, igazi nő is. Forradalmi újításokat vezetett be például a szépítkezési szokásokba, imádta az illatszereket, erős illatú, növényi és állati eredetű anyagokból gyúrt kis golyókat viselt a nyakában lógó aranyláncon, de illatosították a palota termeit, a ruhákat, sőt, még az udvarban élő kutyákat is. Ő maga pedig havonta egyszer meg is fürdött! Szenzációszámba menő különcködés volt ez akkortájt, a legendás francia kegyencnő, a csodálatos szépségű Madame Pompadour például nem mosakodott soha. Nem mintha Erzsébet bármikor is piszkosnak érezte volna magát, egyszerűen mint rossz szokást vette fel a havi fürdőzést, de ki is rítt vele környezetéből, alighanem ő volt a legtisztább angol akkoriban.

  Uralkodása meghatározó hatást gyakorolt utódaira és Európa későbbi uralkodóira egyaránt. Még XIV. Lajos francia király is tanult tőle, a Napkirály is teljesen tisztaságmániás lett: minden reggel nedves kendővel megtörölte a szemét. (Kalendárium Press)

Webáruház készítés