Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Erkölcsi sarkantyú - 140 éve született MÓRICZ ZSIGMOND

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Erkölcsi sarkantyú - 140 éve született MÓRICZ ZSIGMOND
 • Erkölcsi sarkantyú - 140 éve született MÓRICZ ZSIGMOND
 • Erkölcsi sarkantyú - 140 éve született MÓRICZ ZSIGMOND
 • Erkölcsi sarkantyú - 140 éve született MÓRICZ ZSIGMOND
870 Ft

Móricz sajátos munkamódszere miatt – írja Nagy Péter – igen nehéz pontos határvonalat húzni tanulmány és publicisztika, publicisztika és riport, riport és novella s bármelyik és a másik között. Így az itt közöltek közül is némelyiket egy más válogató talán más műfaji csoportba tenné. Magunk ahhoz próbáltuk tartani magunkat, hogy azokat az írásokat gyűjtsük össze, amelyekben a gondolati elem az uralkodó vagy túlnyomó a közvetlen ábrázolással szemben – bár a közvetlen, novellisztikus vagy riportszerű ábrázolás gyakran ezekbe is betüremlik, s művészi ereje folytán nemegyszer látszólag nagyobb hangsúlyú.

A jelen gyűjtés Móricz elméleti-publicisztikai tevékenységének eddig legteljesebb gyűjteménye – megközelítőleg a teljessége. A korábbiakhoz képest különösen gazdagodott az anyag a korai írások tekintetében, mivel időközben a kutatás, elsősorban Móricz Miklós életrajzi tanulmányai tisztázták, hogy a Magyarország Vármegyéi és Városai című gyűjteményes sorozatból mely tanulmányok tekinthetők Móricz tollából származóknak, ezeket természetesen bevettük gyűjteményünkbe, mint mindazokat az írásokat, amelyek időközben napvilágot láttak, akár az író kéziratos hagyatékából, akár más forrásból.

2019. június 29-én 140 éve született a Szabolcs-Szatmár megyei Tiszacsécsén MÓRICZ ZSIGMOND író. Kora gyerekkorától író akart lenni, azért aztán minden más elfoglaltságot elhanyagolt, főképp az iskolát. Társaival sem talált hangot, szégyellte ugyanis előttük, hogy írással próbálkozik, ezért aztán magányos diák volt, valódi Nyilas Misi. Mindezek ismeretében joggal gondolhatnánk, hogy élvezte az írást, és úgy ment neki az alkotás mint a karikacsapás. De persze nem így történt, egyik legnagyobb írónk szenvedett az írástól, mivel azonban a sors kivételes tehetséggel áldotta meg, muszáj volt írnia. Idővel szigorú napirendet alakított ki; már hajnalban felkelt - megevett egy hatalmas tányér hideg töltött káposztát -, majd délig el sem mozdult az írógépe mellől, hogy azután délután már ne kelljen az írással küszködnie. Kezdőként egyébként még lett volna lehetősége, hogy felhagyjon az írással, szegény első felesége ugyanis ki nem állhatta férje szenvedélyét, és mindent el is követett, hogy megutáltassa vele még a könyvet is. Az ifjú asszony azonban nagyon szép volt, és Móricz őszintén szerette, ezért inkább megküzdött vele. Szerencsére, mert olyan remekművek kerültek ki a tolla alól, mint az Erdély-trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, az Árvácska és a Rokonok. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Móricz Zsigmond
  Erkölcsi sarkantyú
  Tanulmányok II.
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1983
  Oldalszám: 794
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9631522342

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  789557
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés