Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Erato - 80 éve hunyt el BABITS MIHÁLY

-25%
ÚJ
Erato - 80 éve hunyt el BABITS MIHÁLY
 • Erato - 80 éve hunyt el BABITS MIHÁLY
 • Erato - 80 éve hunyt el BABITS MIHÁLY
 • Erato - 80 éve hunyt el BABITS MIHÁLY
2 490 Ft
Akció: 1 868 Ft
Kezdete: 2021.08.03   A készlet erejéig!

A profán kívánságok himnuszainak, a világirodalom örökségéből válogatta és fordította Babits Mihály. A mindenséget mozgató misztikus szenvedélyek és a szerelem sejtelmes mélyéből fölparázslik a vágyakozás tüze.

2021. augusztus 4-én 80 éve hunyt el BABITS MIHÁLY költő. Tanárember volt, klasszikus görög és latin műveltséggel, s már első verseskötetével a hazai költészet élvonalába került. S bár pályafutása során sok támadás, gáncs, meg nem értés érte, a legnagyobb irodalmárok között tartották számon mindig. Nagyszerű irodalmi alkotások sorát alkotta meg, híres műve Jónás könyve című elbeszélő költeménye, Halálfiai című családregénye, és nagyon értékes műfordítói munkássága, Dante Isteni színjátékának magyarítása a magyar műfordítás egyik csúcsteljesítménye. A Nyugat főszerkesztőjeként szinte élet és halál ura volt a korabeli irodalomban, hiszen a folyóirat számított a színvonal és a siker zsinórmértékének. Babits tekintélyére jellemző, hogy Baumgarten Ferenc Ferdinánd őt tette meg alapítványa kurátorának, így Babitsnak óriási szerepe volt a tekintélyes Baumgarten-díj odaítélésében. Nem kétséges, hogy élvezte is hatalmát, kivételes - legjobb monográfusa, Kardos Pál jelzője szerint "mérhetetlen" - becsvágy fűtötte ugyanis - de persze csak az irodalom terén. Már kora ifjúságától költőfejedelem akart lenni, s mindent meg is tett érte, még hazudott is. Nem bántó ezt kijelenteni róla, ő maga vallotta be. Egyik korai versében ugyanis így írt: "Hajnalka volt az édesanyám, / hajnalra születtem én." Mire azonban nagy költővé érett, megtanulta, hogy a költő nem hazudhat, ezért aztán bevallotta a három évtizeddel korábbi turpisságot. "Meg kell itt vallanom - írta -, hogy este születtem, nem pedig hajnalra, mint ahogy egy fiatalkori versemben írtam, lelkiismeretlenül, tisztán a rím és a mérték kedvéért." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Babits Mihály
  Erató
  Kiadó: Urbis
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 128
  ISBN: 9786155289460

 • Cikkszám
  425442
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés