Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Emlékirat és napló - 170 éve született JÁSZAI MARI

-25%
ÚJ
Emlékirat és napló - 170 éve született JÁSZAI MARI
 • Emlékirat és napló - 170 éve született JÁSZAI MARI
 • Emlékirat és napló - 170 éve született JÁSZAI MARI
 • Emlékirat és napló - 170 éve született JÁSZAI MARI
 • Emlékirat és napló - 170 éve született JÁSZAI MARI
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2020.02.23   A készlet erejéig!

Csak nagy érzések égtek most bennem...

Jászai autodidakta, keserves szomjúsággal szerezte műveltségét. S talán sokszor naiv és tájékozatlan, mégis e nagy indulatú darabos lélek megrázó mélységeivel, bátor önismeretével megható hite nemes fényében több és különb és eredetibb sok nyugati ország nagy hírű memoár-írójánál. Gyakran sokkal inkább író, mint színész, a balladai szaggatottság tragikus hatásának zseniális ismeretével, s itt megmutatkozik, hogy a tehetség tulajdonképpen egyféle, s talán csak véletlenség, hogy a zseniből író, festő, színész vagy filozófus lesz-e. (Török Sophie, Nyugat, 1927.)
Jászai Mari emlékiratait olvasni még ma is izgalmas. Először 1927-ben jelentek meg, bár a feljegyzések, maga az emlékirat és a naplók sorai eredetileg nem azzal a céllal készültek, hogy valaha is kiadásra kerüljenek. Jászai a halála előtti néhány hónapban meggondolta magát, ekkoriban kezdte ugyanis Lehel Istvánnal kiválogatni a híres Pepita Füzet lapjait, melyek nemcsak gyerekkorról, színházról, vélt vagy valós szerelmekről (Kassai Vidor, Reviczky Gyula, Feszty Árpád, Szomory Dezső) szólnak, hanem a lélek belső rezdüléseiről, a nőiségről, sikerekről és kudarcokról, válságokról és vívódásokról. És végül szerelemről is: Plesch Jánost Rajecben ismerte meg 1908-ban, a neves belgyógyász Albert Einstein orvosa is volt, de jó barátságot ápolt korának számos művészével és közéleti személyiségével, mint Bernard Shaw vagy Marlene Dietrich.
A jelen kiadás az első közlés alapján készült.

2020. február 24-én 170 éve született JÁSZAI MARI színésznő. "A szennyből a tisztaságba, a sötétségből a fénybe, ez volt az életem útja!" - írta önéletrajzában, s mondata cseppet sem volt művészi túlzás. Édesanyja korán meghalt, apja újranősült, de a gonosz mostoha ki nem állhatta a kislányt, s ha panaszkodott rá, apja sós vízbe áztatott kötéllel verte gyerekét. A kislány - amint megtanult olvasni - a könyvekhez menekült, s a színészi pálya is azért kezdte érdekelni, mert két verés között királykisasszonynak vagy körülrajongott szerelmesnek képzelhette magát. Korán elmenekült apjától, évekig cselédlány volt, majd markotányosnőként járta a harctereket. A döntő fordulatot házassága hozta nyomorúságos életébe, férjhez ment ugyanis a népszerű komikushoz, Kassai Vidorhoz, aki mellett végre színésznő lehetett. Kolozsvárott fedezték fel, amikor a pesti Nemzeti Színház a nyugdíjba vonult Laborfalvi Róza utódját kereste, és végül őt szerződtették a helyére. Pesten ritka ellenszenvvel fogadták kollégái, de ő mindent eltűrve a magyar színházművészet egyik legnagyobb alakjává küzdötte fel magát. Későn érkezett meg ugyan a fénybe, de - talán kárpótlásként - isteni ragyogás jutott osztályrészéül. Pályája csúcsán ma már elképzelhetetlen rajongás vette körül, a lapok nem győzték dícsérni, "őhozzá mérjük, mint egy örök mintához és példaképhez utódai és pályatársnői minden magasabb próbálkozását" - írta például egy még visszafogottnak minősíthető kritikus. Az ő hintójából tényleg kifogták a lovakat, s róla valóban el lehetett mondani; a színpadon élt. Talán nem is volt magánélete, "a szent deszkákon élt igazán, s egyetlen fenséges léptével, mint egy görög istenség, egyszerre eltaposott minden hidrát..." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Jászai Mari
  Emlékirat és napló
  Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 300
  ISBN: 9786155662027

 • Cikkszám
  977495
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés