Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Emberszag - 65 éve hunyt el SZÉP ERNŐ

-15%
ÚJ
Emberszag - 65 éve hunyt el SZÉP ERNŐ
 • Emberszag - 65 éve hunyt el SZÉP ERNŐ
 • Emberszag - 65 éve hunyt el SZÉP ERNŐ
 • Emberszag - 65 éve hunyt el SZÉP ERNŐ
1 480 Ft
Akció: 1 258 Ft
Kezdete: 2018.10.01   A készlet erejéig!

Szép Ernő életében megjelent utolsó nagyobb szabású prózai munkája az Emberszag (1945), 1944 iszonyatának szinte naplószerű, szubjektív, de minden részletében pontos krónikája, s mint ilyen a magyar háborús irodalom jellegében is egyedülálló műve. Szép Ernő alig három hét eseményeit beszéli el, szól a csillagos házról, ahová költöznie kellett, majd arról, hogy szenvedő társaival együtt sáncot ásni hurcolják - hatvanéves ekkor -, éheztetik, kínozzák, megalázzák. Csupa szörnyűség, amit elmond, de mintha csak csevegne, mintha normális eseményekről beszélne.

2018. október 2-án 65 éve hunyt el SZÉP ERNŐ költő. Illés Endre szerint a fájdalom költője volt, akinek már kisgyerekként sem volt "pónilova, biciklije, cifra kockája, kardja, csákója, akit sose vittek hippodromba", később el is panaszolta egyik művében az Úristennek: "Kérem én még nem játszottam - játszani szeretnék mostan". De nem nagyon engedték neki, pedig kezdőként nagy reményekre jogosított, ő volt a pesti kabaré egyik legnépszerűbb szerzője, de sem később színpadra is átírt regényét, a Lila ákác-ot, sem színdarabjait, a Patikát, a Vőlegényt és az Aranyórát nem méltányolták igazán csak halála után. A Vőlegény bemutatóját követően például azt írta egyik lapunk; "Szép Ernő addig játszotta az együgyűt, míg végre elhittük, s most aztán le sem tagadhatja, hogy valóban az. Szép Ernőn az elmezavar komoly tüneteit állapíthatjuk meg". Egész életében nem vették igazán komolyan, igaz, sokszor tett is róla, hogy így vélekedjenek felőle. Amikor például a monarchia katonatisztje lett, ő is követte a régi szokást, és kardjába jelmondatot vésetett. Ám míg társai valami fennkölt vagy harcias szöveget választottak, ő németül ezt vésette a pengébe: "Élni és élni hagyni". Ám míg ő nem bántott senkit soha, ő alig úszta meg a nyilasok uralmát, kész csoda, hogy megmenekült. Egy időben bécsi emigrációban élt, és szomorúan írta haza egy levelében Krúdy Gyulának: "azt sem értem, miért kell nékem szegénynek és zsidónak lenni, mikor egyiket sem kértem" De persze voltak akik felismerték képességeit és irodalmi tehetségét, Krúdy szerint például a Lila ákác főhőse "a pesti Anyegin". De az elutasítás jellemzőbb volt műveivel kapcsolatban, ő pedig szomorúan vette tudomásul - mint mindent egész életében -, hogy idős korában az Erzsébet körúti Molnár büfébe kell járnia ingyenfőzeléket enni. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szép Ernő
  Emberszag
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 191
  ISBN: 9789632762715

 • Cikkszám
  768719
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés