Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Előadások és beszédek - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS

-25%
ÚJ
Előadások és beszédek - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
 • Előadások és beszédek - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
3 699 Ft
Akció: 2 774 Ft
Kezdete: 2020.01.03   A készlet erejéig!

"Albert Camus előadásról előadásra az ember iránti elkötelezettségét hirdeti, s azt kutatja, miként nyerhetik vissza hangjukat, arcukat és méltóságukat azok, akiket a fél évszázados zsivajgó harag, a szavakkal való visszaélés és a túlburjánzó eszmék mindettől megfosztottak, s önmaguk farkasává tettek."

A magyarul most először megjelenő kötet Camus harmincöt, 1936 és 1958 között elhangzott nyilvános beszédét gyűjti egybe. Az irodalmi Nobel-díjas író számára az individuummal való foglalkozás az az eszköz, amelynek segítségével szembeszállhat a világ nyomorúságával és szenvedésével, ez az eszme hatja át minden előadását. Camus szavára az egész világ figyelt, akár az értelmiség helyzetéről, akár kulturális örökségről, akár háborúról vagy forradalomról beszélt. A magyar kiadást különösen fontossá teszi, hogy az Üzenet a száműzött magyar íróknak alcímet viselő kötet jó pár írása az '56-os forradalommal foglalkozik.

2020. január 4-én 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS francia író

Algériában született, ott is nőtt fel, nagy szegénységben. Szerencsére szülei mégis beadták az iskolába, ahol azonnal kiderültek kivételes képességei, és tanárai segítségével, különféle ösztöndíjakkal, máskor tandíjmentességgel jutott el az egyetemi diplomáig.

Afrikai élményei természetesen egész életére kihatottak, és irodalmi munkásságát is befolyásolták. Később nagy szeretettel írt az észak-afrikai országról, írástudatlan, félig süket édesanyjáról és öreg tanítójáról, akinek köszönhette, hogy nem maradt tudatlan. Meghatódással emlékezett vissza édesapjára, aki 29 évesen hősi halált halt az első világháborúban, és akiről a család kegyelettel őrizte a halálát okozó aknaszilánkot egy kekszes dobozban.

Esztétaként azt vallotta, hogy a művész újjáteremti a világot, miközben a valóság ellen lázad, s ezt próbálta ő is megvalósítani szépirodalmi műveiben. Amint az tette talán legnépszerűbb regénye, a Közöny lapjain. A kritika legjobb könyvének a Pestist tartja, de vetekszik vele történelmi játéka, a Caligula is. Ez utóbbit filmen is feldolgozták, amely készültekor szinte pornófilmnek számított, óriási botrányokat kavart, és ez némi árnyékot vetett írójára is. Pedig tekintélyes irodalmár volt, megkapta a Nobel-díjat, amely végül a halálát okozta.

A díjjal járó pénzből ugyanis vett egy sportkocsit, amellyel egy őrült száguldozása során fának hajtott, és 47 évesen szörnyethalt. Az autó roncsai közelében ott feküdt irattáskája - benne készülő új regényének 144 kézírásos oldalával. A könyvet 35 év múltán adta ki a lánya. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Albert Camus
  Előadások és beszédek
  Üzenet a száműzött magyar íróknak
  Kiadó: Jelenkor
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 186
  ISBN: 9789636768782

 • Cikkszám
  589962
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés