Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Elbeszélések 1943–1961 - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Elbeszélések 1943–1961 - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
 • Elbeszélések 1943–1961 - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
 • Elbeszélések 1943–1961 - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
 • Elbeszélések 1943–1961 - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
590 Ft

Sarkadi Imre elbeszélései, novellái közül mára jó néhány klasszikussá érett. A szökevény, a Kőműves Kelemen, a Pokolraszállás, a Kútban, A Hortobányon, a Memento vagy a Farkaskaland sok olvasó maradandó élménye. Az író megdöbbentően sokféle társadalmi típust tudott hitelesen megjeleníteni. Elbeszéléseiben is, novelláiban is, akár nagyon jelentős színdarabjaiban, kisregényeiben - rendkívül gazdag élményanyagot dolgozott föl. Így válhattak kisebb prózai művei is - együtt olvasva - nemcsak az ő művészi fejlődésének, de az ország húszéves történelmének fontos dokumentumaivá s igen érdekfeszítő olvasmányokká. Ennek bizonyításául elég egynéhány munkájára utalni: Népítélet, A pohártól a traktorig, Társbérlet, Vendégek, Szégyen.

Gyűjteményünkből tisztán látható, hogy Sarkadi érdeklődése már pályakezdésekor széles körű volt, 1947-48-ban csaknem minden olyan témakört érintett, amely élete végéig foglalkoztatta.

A Kezdet kezdetén és a Nehéz esztendő olvasói meggyőződhetnek róla, hogy azért kezdett 1948-ban, cikkeit követően, szépprózában is a falu életének átalakulásával foglalkozni, mert az akkori legfontosabb társadalmi kérdések közül a földhözjutottak, majd a termelőszövetkezetet alakítók gondjai érdekelték a leginkább. A Szerelmesek, a Csillagom-Juliskám, a Vagányok vagy a kötetben most először megjelenő Fiatalok, boldogtalanok, huligánok pedig Sarkadi Imre népszerűségének egyik okára villant rá: lényeglátóan írt a fiatalokról.

A Sarkadi-életművet s azon belül természetesen a kisebb prózai műveket is, sokan és sokrétűen elemezték, értelmezték. Legtöbben azzal a becsüléssel, amelyet a nemzedéke egyik legmesszebbre látó írója megérdemel. Sarkadi Imre munkásságáról Illyés Gyula írt legtalálóbban 1963-ban: "Lírájáról, irányáról ma elismerően is, feddőleg is illik nyilatkozni. Holott most derül ki: tévedéseiben is mennyire makulátlan volt."

Kötetünk bő válogatást ad az író elbeszéléseiből, novelláiból, olyan írásokat is tartalmaz, amelyeket szerzőjük kötetben vagy lapokban közreadott, de azóta nem jelentek meg újra. Olvashatók benne azok a novellák is, amelyek először 1978-ban az Új Írás-ban jelentek meg.

2021. április 12-én 60 éve hunyt el SARKADI IMRE író, újságíró. Az érettségi után gyógyszerész-segéd, majd nyomdász volt, végül mégis újságíró lett. Első írásai a Válaszban és a Csillagban jelentek meg, akkoriban főként elbeszéléseket írt. Móricz Zsigmondot választotta legfőbb példaképének, így az ő nyomdokain haladva témáit főként a paraszti életből választotta. A novellák után - amelyek legjobb válogatása Veréb dűlő és Elmaradt találkozás címmel jelent meg - regényeket és kisregényeket írt, előbbiek közül a Rozi, utóbbiak közül a Tanyasi dúvad és A gyáva emelkedik ki. Legismertebbek azonban színművei, illetve a belőlük készült filmek, így a Körhinta és az Elveszett paradicsom. Életművének értékelése körül a hatvanas években nagy viták zajlottak, Oszlopos Simeon című munkáját különösen sok bírálat érte. Ő maga végül negyvenévesen öngyilkos lett. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Sarkadi Imre
  Elbeszélések 1943–1961
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1980
  Oldalszám: 738
  ISBN: 9631514331

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  145201
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés