Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Egry breviárium - 135 éve született EGRY JÓZSEF

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Egry breviárium - 135 éve született EGRY JÓZSEF
 • Egry breviárium - 135 éve született EGRY JÓZSEF
 • Egry breviárium - 135 éve született EGRY JÓZSEF
 • Egry breviárium - 135 éve született EGRY JÓZSEF
570 Ft

Egry Józsefnek az e kötetben publikált önéletrajzi töredékei, axiómái és rajzai a művésznek az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára zárt anyagaiban őrzött füzeteiből, noteszeiből származnak. Ezt a kéziratos hagyatékot özvegy Egry Józsefné 1955-ben bízta Keresztury Dezsőre.

Egry József több ízben megkísérelte életútjának papírra vetését. A legteljesebb kézirat a művész budapesti műtermében égett el a második világháború idején. Megmaradtak azonban – töredékesen – az önéletrajz fogalmazványai. A nehezen olvasható fogalmazványok a betoldásokkal, törlésekkel át- és átjavított, helyenként elmosódott ceruzaírás rövidítéseit feloldva, helyenként értelemszerű szórendi változtatást alkalmazva, vagy a mai helyesírást figyelembe véve általában a szöveghű közzétételt tekintettük feladatunknak.

Keresztury Dezső bevezető tanulmánya mellett a kötet Egry 75 ceruza- és tollrajzát is tartalmazza, melyeket a Napló nagyszámú vázlata közül válogattunk ki.

2018. március 15-én 135 éve született Zalaújlakon EGRY JÓZSEF festőművész. Igen szegény család sarja volt, fiatalon még arra sem volt módja, hogy művészeti iskolában tanuljon, ezért aztán a Nemzeti Múzeumba vette be magát, ahol Munkácsy képeit tanulmányozva próbálta ellesni a festészet titkait. Tanulni csak később Münchenben és Párizsban - a híres Julian Akadémián - nyílt lehetősége. Életét és művészi érdeklődését két dolog határozta meg döntő módon, az első világháború, amelyben életre szóló betegséget szerzett és a Balaton, amelybe azonnal beleszeretett. E két élménynek köszönhette a magyar festészet a plein air talán legeredetibb remekműveit, ő maga pedig szeretett feleségét. Világháborús betegségét kezelendő ugyanis egy badacsonyi kisegítő kórházba küldték, s a zalai parasztgyerek ott látta meg először a magyar tengert, amelynek hangulata rabul ejtette a lelkét. A szívét pedig az egyik ápolónő, Pauler Juliska ejtette rabul, a baj ott kezdődött, hogy szerelme férjes asszony volt, ráadásul egy ezredes felesége. Juliska, vagyis Nenne azonban elvált férjétől, vállalva ezzel családja életre szóló kiközösítését, s jelentős vagyonát Egryre költötte. Összeházasodtak, s így Egry megvalósíthatta élete álmát, felesége badacsonylábdi házába költözve a Balaton partján élhetett, vagyis szerelmével a szerelme mellett. A Balatont különben Nenne is nagyon szerette, fürdőzéseiről feljegyzést is vezetett. De élete legnagyobb szomorúságát is a magyar tenger okozta; legkedvesebb unokája a Balatonba fulladt. Egry ekkor már nem élt, így szerelmeiben sosem kellett csalódnia. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Egry breviárium
  Kiadó: Veszprém Megyei Múzeumok Igazgatósága
  Kiadás éve: 1973
  Oldalszám: 190

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  816623
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés