Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Dunántúli végeken III. - Hídégetés - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS

-25%
ÚJ
Dunántúli végeken III. - Hídégetés - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
 • Dunántúli végeken III. - Hídégetés - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
 • Dunántúli végeken III. - Hídégetés - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
2 999 Ft
Akció: 2 249 Ft
Kezdete: 2019.11.17   A készlet erejéig!

A török időket megelevenítő regénytrilógiájában Jankovich Ferenc több mint száz év eseményeit dolgozta fel: az 1550-es évek végétől 1664-ig.

A történelmi hitelességre törekvő, izgalmas, romantikus fordulatokban bővelkedő regényekben nemcsak a kor kiemelkedő hadvezéreinek, legendás törökverőinek harcai elevenednek meg, hanem megismerheti az olvasó a végvári katonák, a falvakban nyomorgó, töröknek, német zsoldosnak, haramiáknak kiszolgáltatott egyszerű nép életét is.

A korszak mindmegannyi jellegzetessége helyet kap a történetekben: a végvári vitézek hétköznapjai, hadiportyák, cselvetések izgalmas megjelenítése, az akkori kémek, a pribékek munkálkodása, a hadi kótyavetyék, a vásárok leírása, de a végvárakban élő főúri családok élete sem marad ki a cselekményből. A szerelmi történeteket főúri családok és szegény emberek magánéletét egyaránt élénk színekkel festi a szerző. A regényeknek igazi korabeli levegője van, az író a jellemző adatok és tények, a szokások, a tárgyi világ hitelt adó gazdagságát vonultatja fel.

A trilógia végére a harmadik kötet címadó eseménye, az 1664-es eszéki Hídégetés tesz pontot. Az ország három részre szakadásával először válik égetően fontossá a nemzet szabadságának ügye. Az író e problémát elemezve néhány történelmi alak, Battyáni Ádám főgenerális, Vitnyédy országbíró és a költő és hadvezér Zrínyi Miklós köré csoportosítja az eseményeket. A regény fő vonalát képezi Zrínyi azon törekvése, melynek végső célja Magyarország önerőből történő felszabadulása. Heroikus küzdelmének fontos állomása az 166364-es téli hadjárat, melynek mintegy csúcspontjaként történt meg a kulcsfontosságú híd felgyújtása. Jankovich e diadallal és Zrínyi fiának születésével mint a jövőbe vetett remény szimbolikus képével - zárja le nagyszabású művét.

2019. november 18-án 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS költő és hadvezér. A török elleni harc legendás alakja volt, zalai főispánként, majd horvát bánként ő védte a déli végeket, ő építtette - a bécsi udvar tiltakozása ellenére - Új-Zrínyivárat, s ő vette be a török megszállta Pécset is. Jórészt neki köszönhető a vasvári béke, hiszen a török végül bevette Zrínyi várát, miközben az osztrák sereg tétlen szemlélte az eseményeket. Nem lett volna tehát csoda, ha Zrínyi dühében összeesküvést sző Bécs ellen, de, hogy valóban megtette-e, az azóta sem derült ki. Mindenestre; Zrínyivel egy vadászat alkalmával végzett egy vadkan, s a közvélemény a szerencsétlen baleset mögött hajlamos volt merényletet sejteni, s talán nem is ok nélkül. Az bizonyos, hogy Zrínyi halálhírére fellélegzett a bécsi udvar. Zrínyi a magyar irodalom történetébe is beírta a nevét, pedig csak mintegy "mellékesen" volt költő. Ennek ellenére Szigeti veszedelem című eposza a műfaj egyik legjobb hazai alkotása. Az eposzt egyébként felező tizenkettesekben írta, ez az ún. Zrínyi-versszak. Irodalmárként is jórészt politizált persze, jó példája ennek híres röpirata, az Az török áfium ellen való orvosság. Mátyás király életéről való elmélkedések című írásának pedig nagy szerepe volt abban, hogy nagy királyunk egyébként is dicső alakja köré legendák szövődtek. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Jankovich Ferenc
  Dunántúli végeken III. - Hídégetés
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 352
  ISBN: 9789632672830

 • Cikkszám
  839036
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés