Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET

-30%
ÚJ
Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
 • Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
 • Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
 • Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
 • Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
 • Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
 • Dühödt ámulat - 180 éve született CLAUDE MONET
4 990 Ft
Akció: 3 493 Ft
Kezdete: 2020.11.13   A készlet erejéig!

Ross King a rá jellemző alapossággal, levelek és visszaemlékezések ismeretében ábrázolja a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét.
Claude Monet vízililiomos képei a múlt század legismertebb és legnépszerűbb műalkotásai közé tartoznak. Ezek az igéző festmények a művész zavaros, gyötrelmes és szomorú életszakaszában keletkeztek. A háttérben megbúvó dráma alig ismert. Ross King könyve most először meséli el a teljes történetet, és mutatja be az oly sokak által kedvelt alkotót.

1914-ben kitört az első világháború. Az ekkor a hetvenes éveinek derekán járó Monet a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb festője volt; vidéken élt egy hatalmas házban, ahol egy egész autóflottát tartott; nevét feltétlen tisztelet és megbecsülés övezte, magánélete azonban romokban hevert. Felesége, Alice 1911-ben bekövetkezett halála, látásának egy évvel később beállt súlyos megromlása, valamint fia, Jean elvesztése után gyakorlatilag felhagyott a festéssel. Ám a gyász, a betegség és az alkotói válság e szomorú időszakában – miközben a nyugati fronton mennydörögtek az ágyúk – belefogott élete legambíciózusabb, leggyötrelmesebb művészi feladatába.

Legközelebbi barátai, köztük Franciaország rettenthetetlen miniszterelnöke, Georges Clemenceau biztatására Monet a háború éveiben, és egész hátralévő életében ezeken a nagyszerű képeken dolgozott. Annyira megszállottja lett az irdatlan feladatnak, hogy a falusi borbély házhoz jött, és ott, a vízililiomos tavacska mellett vágta le a haját, hogy a festést egy pillanatra se kelljen abbahagynia. Több száz négyzetméternyi vásznat borított be vibráló színekben tündöklő festékrétegekkel. Ahogy a képek sokasodtak, Monet becsvágya is növekedett; tervezgetni kezdte a világnak hátrahagyott öröksége méltó színhelyét: a párizsi Orangerie-ben létesítendő Musée Claude Monet-t.

2020. november 14-én 180 éve született CLAUDE MONET francia festő. Paul Cézanne azt mondta róla: "ő nem más, csak szem. De micsoda szem!". Cézanne természetesen a kollégájának festői látásmódjára vonatkoztatta szavait, hiszen Monet szeme egyébként közel sem volt tökéletes. Mivel állandóan a fényeket kutatta, annyira megerőltette a szemét, hogy élete végefelé már alig látott valamit, meg is kellett operálni.

Nem csoda, hiszen gyerekkora óta nem érdekelte más, csak a festés, diákként például a tanárairól rajzolt karikatúráit árulta 20 frankért, egy csomó pénzt keresett velük. Később már nem volt ilyen megbecsülésben része, hiába festett remekműveket, egész életében - utolsó néhány évét leszámítva - szinte nyomorgott. Életében voltak rendkívül nehéz időszakok is, gyakran kishíján éhenhalt. Egy időben az mentette meg az életét, hogy barátja, Auguste Renoir elcsent neki pár falatot anyja ebédlőasztaláról.

Ismert műve a Saint Lazare pályaudvar-sorozata és a Roueni katedrális-sorozata, amelyekben ugyanazt a témát más napszakokban festette meg, világhíres képe pedig az impresszionizmus névadójává lett Impresszió, a felkelő nap, amelyet 1872-ben festett, de csak 1874-ben állította ki a későbbi impresszionisták nagyszabású bemutatkozásán. Szenzációs anyag gyűlt össze, Monet öt képén kívül például tíz Degas, három Cézanne és hat Renoir festmény, s a kiállításnak rendkívül sok látogatója volt. De ne gondolja senki, hogy az emberek gyönyörködni akartak a remekművekben, természetesen gúnyolódni mentek a tárlatra. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Ross King
  Dühödt ámulat
  Claude Monet és a Vizililiomok
  Kiadó: Park
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 456
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9789633553220

 • Cikkszám
  348882
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés