Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Doktor Haydn - 285 éve született JOSEPH HAYDN

-30%
ÚJ
Doktor Haydn - 285 éve született JOSEPH HAYDN
 • Doktor Haydn - 285 éve született JOSEPH HAYDN
 • Doktor Haydn - 285 éve született JOSEPH HAYDN
 • Doktor Haydn - 285 éve született JOSEPH HAYDN
1 995 Ft
Akció: 1 397 Ft
Kezdete: 2017.03.30   A készlet erejéig!

Szentkuthy Miklós 1957 és 1967 között öt életrajzi fantáziát írt ("Divertimento" W. A. Mozartról, "Saturnus fia" A. Dürerről, "Arc és álarc" J. W. Goethe-ről, "Doktor Haydn" J. Haydnről és G. F. Händel). Az öt művész életrajzának semmi köze az ún. "biographie romancée", regényes életrajz stílusához és felfogásához. Ezek inkább elmélkedések öt művész életéről, és annak demonstrációja, hogy a szerző milyen kapcsolatban van a zenével, a festészettel és az irodalommal: a regényszerű pittoreszk és a filozófiai elmélkedés polifóniájában. A szerző azért választotta ezt az öt művészt, mert a velük érzett lelki rokonságot és a karakterbeli analógiát akarta felszínre hozni ezekben a regényekben.

2017. március 31-én 285 éve született JOSEPH HAYDN osztrák zeneszerző. Korának legtekintélyesebb zeneművésze volt, s egészséges büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy tehetségének kibontakozását nagyban segítette az Esterházy hercegek értő pártfogása, akiknek pompás kastélyában élt és alkotott évtizedeken át. Jellemző megbecsültségére, hogy idős korában Teremtés-oratóriumának egyik előadása után Beethoven térdre esett előtte, és kezeit csókolgatva köszönte meg neki a csodás élményt. Zenéje különben még életet is mentett, egyik londoni hangversenye után a lelkes közönség helyét elhagyva a dobogó körül tolongott, hogy minél közelebb kerüljön a mesterhez, amikor lezuhant a sokmázsás nézőtéri csillár, de az üres széksorokra esett, így nem lett baja senkinek. Az iránta megnyilvánult rajongás egészen morbid dolgokat is eredményezett, halála után például titokban levágták a fejét, hogy azt megvizsgálva kikutassák zenei tehetségének titkait, s koponyáját csak húsz évvel később sikerült egy helyre temetni csontvázával. Egyetlen embert hagyott teljesen hidegen csodálatos muzsikája - a feleségét. A csúnya és botfülű Mária Anna asszony ritka rossztermészetű teremtés volt, házsártosságával állandóan üldözte szegény férjét, s gonoszsága nem kímélte műveit sem. Bosszantásképpen rendszeresen Haydn partitúráin evett, s megesett, hogy frissen komponált zeneművének kottalapjait használta hajcsavarónak. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szentkuthy Miklós
  Doktor Haydn
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2009
  Oldalszám: 614
  ISBN: 9789631427370

 • Cikkszám
  397809
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés