Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Dervisruhában Közép-Ázsián át - 105 éve hunyt el VÁMBÉRY ÁRMIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Dervisruhában Közép-Ázsián át - 105 éve hunyt el VÁMBÉRY ÁRMIN
 • Dervisruhában Közép-Ázsián át - 105 éve hunyt el VÁMBÉRY ÁRMIN
 • Dervisruhában Közép-Ázsián át - 105 éve hunyt el VÁMBÉRY ÁRMIN
 • Dervisruhában Közép-Ázsián át - 105 éve hunyt el VÁMBÉRY ÁRMIN
2 200 Ft
Nincs raktáron

Vámbéry Ármin legismertebb, leghíresebb kötete a Dervisruhában Közép-Ázsián át. A történet Isztanbulban kezdődik, ahonnan négy év szellemi, és lelki felkészülés után, elindult hősünk, hogy dervisnek öltözve, bejárja, az akkor még félelmetes, ismeretlen Közép-Ázsiát.

Naplószerűen számol be az eseményekről, szinte napról-napra követhetjük útját, először Teheránig, ahol jó félévet időzött, majd elképzelt útvonalát a lehetőségekhez igazítva, nekivágott, hogy pusztákon, hegyeken, sivatagokon át, örök félelemben attól, hogy felismerik európai arcvonásait, elérje a ma is jól ismert Szamarkand és Buhara hajdani városait.

Karavánokhoz csapódva, a legegyszerűbb emberek társaságában utazott, de számtalan ajánlólevele révén a nagyhatalmú khánok gyakori vendégeként, mindent látott a szegénységtől a gazdagságig.

A hajdani Bocharából aztán tovább zarándokolt a mai Afganisztán területét is érintve, míg hatalmas utat bejárva vissza nem jutott újra Perzsiába, majd Törökországba.

Vámbéry Ármin remek stílusban ír, így a könyv egy nagyon érdekes kalandregényként olvastatja magát, hűen bemutatva az akkori Ázsia kiszámíthatatlanságát, az ott élők félelmetes vadságát, a biztonság teljes hiányát, de mégis, végig éreztetve az olvasóval az utazás szépségét, izgalmát.

Sokat tanulhatunk a szerzőtől, méltó arra, hogy kitartása, szorgalma példaként álljon előttünk. Maga a könyv pedig érdemes arra, hogy időnként elővéve, újra elolvasva, ne engedjük elhalványulni emlékezetünkben.

2018. szeptember 15-én 105 éve hunyt el VÁMBÉRY ÁRMIN orientalista, néprajztudós, földrajzi szakíró, egyetemi tanár, akadémikus. Legjelentősebb tette, hogy 1861-ben a Tudományos Akadémia anyagi támogatásával expedíciót szervezett a magyarok őshazájának felkutatására. Ritka kalandos útja volt, mohamedán dervisnek öltözve utazott a Keleten éveken át, s izgalmas vállalkozásáról könyvben is beszámolt. Helszíni kutatásai úttörő jelentőségűek voltak Közép-Ázsia föld- és néprajza, elsősorban azonban a filológia területén. Híres szakmunkáinak egy része németül és angolul jelent meg. Egyik alapító tagja volt a Magyar Földrajzi Társaságnak. De tudományos eredményeit szakcikkeknek tisztük méltatni, mi csak annyival egészítsük ki, hogy ő még ahhoz a tudós generációhoz tartozott, amelynek tagjai nem a könyvtárakban kutatták témájukat, ő el is ment a helyszínre. Hogy milyen viszontagságokkal járt annak idején Kelet-Ázsiát bejárni, azt mi már elképzelni se tudjuk. Vámbéry például kolduló dervisnek öltözött, és hogy le ne bukjon, jegyzeteket se nagyon készíthetett, mindent a fejében hozott haza. Gyalog indult el 1832-ben Konstantinápolyból Teheránon át Belső-Ázsiába, ami annál is inkább megsüvegelendő, mert bicegett. Az úton embertpróbáló kalandok színesítették a száraz kutatómunkát, bár ő szívesen lemondott volna például arról a skorpiómarásról, amit alig úszott meg. Egyszer majdnem szomjanhalt, máskor meg kishíján elnyelte egy sósmocsár. Egyébként a magyarok rokonait kereste ő is, de ha már arra járt, ahogy Kőrösi Csoma Sándor tibeti-angol szótárt, ő török-német szótárt állított össze. Nyelvzseni volt, törökül jobban tudott, mint ők maguk, de hiba nélkül beszélt németül, oroszul és perzsául is, és szinte tökéletesen angolul, spanyolul, portugálul, svédül, dánul, horvátul. Utazásairól könyvben is beszámolt, és a Dervisruhában Közép-Ázsián át rendkívül szórakoztató olvasmány. Jókai Mór - aki pedig értett kicsit az irodalomhoz - három könyvet vitt mindenhova: a Bibliát, Shakespeare drámáit és Vámbéry útleírását. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Vámbéry Ármin
  Dervisruhában Közép-Ázsián át
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1966
  Oldalszám: 436
  Kötés: Keménytáblás

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  676909
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés