Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Csontváry (képregény) - 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR

-25%
ÚJ
Csontváry (képregény) - 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR
 • Csontváry (képregény) - 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR
 • Csontváry (képregény) - 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR
 • Csontváry (képregény) - 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR
 • Csontváry (képregény) - 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR
3 999 Ft
Akció: 2 999 Ft
Kezdete: 2019.06.18   A készlet erejéig!

"Te leszel a világ legnagyobb napút-festője. Nagyobb Raffaelnél" - ezt a látomásos üzenetet kapta Kosztka Tivadar patikussegéd 1880. október 13-án Iglón. Lázasan Rómába utazott, hogy Raffaello klasszikus műveit tanulmányozza. Ekkor döbbent rá: ezeknél képes nagyobbat alkotni. Az égi elhívásnak 1894-től tett eleget, addig a Losonc melletti Gácson patikusként dolgozott.

Kálmán Áron képregényében Csontváry Kosztka Tivadar lebilincselő és zaklatott életének nagy állomásai elevenednek meg a mester önéletírása alapján.

2019. június 20-án 100 éve hunyt el CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR festő. Eredetileg patikus volt, Iglón éldegélt békességben, mígnem egy álmos délután üzlete ajtajában üldögélve egy vény hátuljára lerajzolta a szemben álló ökrösszekeret. S miközben első rajzát nézegette, egy hangot hallott az égből, amely azt mondta neki: "Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél." A derék patikust teljesen összezavarta az isteni jövendölés, de egy percig sem kételkedett az igazságában, tizenöt évig csendben készült új hivatására, majd negyvenévesen elindult, hogy festőként meghódítsa a világot. Festődobozával a hátán bebarangolta a fél világot, Európán kívül járt a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában, és útközben olyan csodaszép - bár akkoriban egyáltalán nem méltányolt - képeket festett mint a Görög színház Taorminában, a Magányos cédrus vagy a Naptemplom Baalbekben. Annak ellenére, hogy alig valamit tanult festeni, szentül hitte, Istennek nagy tervei vannak vele. Jellemző elhivatottságára az az eset, amikor egy hajóútján szörnyű viharba kerültek, minden utas rémülten szaladgált a fedélzeten, s miközben a hajó már-már féloldalra dőlt, és a víz behatolt a hajófenékbe, ő nyugodtan bement a kabinjába aludni mondván; ha az isteni hang azt jövendölte, hogy nagyobb festő lesz Raffaellónál, addig nem veheti el az életét, amíg be nem váltja az ígéretét. Az elhivatott patikus nem is halt meg, eljutott a Vatikáni Múzeumba is, ahol megnézte Raffaello festményeit, és a képek előtt állva megismételte: "Nekem nagyobbnak kell lennem Raffaelnél!" Nagyobb talán nem lett, de nekünk kedvesebb. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kálmán Áron
  Csontváry
  képregény
  Kiadó: Scolar
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 68
  ISBN: 9789632444765

 • Cikkszám
  635520
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés