Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II. - 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY

-25%
ÚJ
Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II. - 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
 • Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II. - 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
 • Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II. - 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
 • Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II. - 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
 • Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II. - 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
6 980 Ft
Akció: 5 235 Ft
Kezdete: 2020.01.24   A készlet erejéig!

Csokonai Vitéz Mihály összes műveinek kritikai kiadása az utolsó két kötet megjelenésével éppen most zárult le. Az immár rendelkezésre álló tudományos kiadás mindenképpen indokolttá és szükségessé teszi, hogy eredményei egy szélesebb közönséghez is eljutó népszerű kiadásba átkerüljenek. Csokonai összes műveinek háromkötetes kiadása legutóbb Vargha Balázs gondozásában látott napvilágot 1981-ben, azóta ilyen teljességben nem jelentek meg a költő művei. Akkor a kritikai kiadásnak még mindössze három kötete jelent meg, az eltelt több mint húsz év során még további nyolc. Rendelkezésre áll tehát a leginkább hitelesnek tekinthető szöveg, a filológiailag megalapozott időrend és a rendkívül gazdag magyarázó apparátus, amire a tervezett népszerű kiadás építhető. E kiadás ugyanakkor lehetőséget teremt az időközben felmerült új adatok beépítésére, a szükséges korrekciók megtételére, hiszen maga is a kritikai kiadás műhelyéül szolgáló intézményben készül. A szöveg a szélesebb közönség igényeinek megfelelő átírásban és magyarázó jegyzetekkel ellátva, két kötetben jelenik meg.

2020. január 28-án 215 éve hunyt el CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY költő

A magyar felvilágosodás és a modern tudományosság egyik korabeli magyar központjában, a híres debreceni Kollégiumban tanult, s gazdag klasszikus műveltséget szerzett. A kollégiumban kezdett verselni is, s későbbi életét egyébként is döntően meghatározta a Kollégium. Ott történt, hogy szerelemre gyulladt professzorának, Földi Jánosnak a felesége, Juliska iránt, s ebből a fájdalmas kapcsolatból azután csodaszép szerelmes költemények születtek, a Laura-versek. Tanulmányai befejeztével tanárként a Kollégiumban maradt, s az egyik legnépszerűbb oktató lett, amint a korabeli krónikás írta: "óráira a diákok mint teátrumra, egymást törve mentek". Első hatalmas kudarca is az iskolához kötődött; felvilágosult gondolatai miatt perbe fogták, és örökre kizárták az iskolából. Ezután nyakába vette az országot, és csakhamar megismerkedett élete másik szerelmével, Vajda Juliannával, a Lilla-versek múzsájával. Lillát azonban férjhez adták, s a csalódott Csokonai szinte belehalt nagy bánatába. Keserves sorsa a magyar irodalom talán legszebb verseit szülte, például A reményhez című csodás elégiát. Szíve bánatára az irodalomban keresett vigaszt, de műveit sem becsülték. A magyar felvilágosodás legnagyobb lírikusa nevesincs költőként halt meg. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Csokonai Vitéz Mihály összes művei I-II.
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2003
  Oldalszám: 2115
  ISBN: 9633894867

 • Cikkszám
  661787
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés