Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Csinszka, a halandó múzsa - 85 éve hunyt el CSINSZKA

-25%
ÚJ
Csinszka, a halandó múzsa - 85 éve hunyt el CSINSZKA
 • Csinszka, a halandó múzsa - 85 éve hunyt el CSINSZKA
 • Csinszka, a halandó múzsa - 85 éve hunyt el CSINSZKA
3 990 Ft
Akció: 2 993 Ft
Kezdete: 2019.10.23   A készlet erejéig!

A szerző Csinszka életének Ady Endre halálát követő időszakát mutatja be: ezt a korábban elhanyagolt, ám annál érdekesebb és művekben gazdag periódust. Lapjain megelevenednek a múzsa szerelmei, Babits Mihály és Márffy Ödön, valamint az Ady-per is.

2019. október 24-én 85 éve hunyt el CSINSZKA, Ady Endre felesége. Boncza Berta volt a neve, s gazdag család sarjaként a csucsai kastélyban nőtt fel, majd egy előkelő svájci nevelőintézetben tanult. Egyik nap aztán kezébe került a szigorú internátusban tiltott olvasmánynak számító Nyugat egyik száma, amelyben megpillantotta Ady fényképét. "Ott láttam meg először gyönyörű, fiatal fejét, amint öklére támaszkodva belebúsul a világba" - emlékezett később, s azonnal bele is szeretett a jócskán apja korabeli költőbe. Rajongó levelekkel kezdte bombázni, s mikor Ady válaszolt neki, eltökélte, feleségül megy hozzá. Családja persze ellenezte az őrült tervet, hiszen még csak nem is találkoztak személyesen, az elkényeztetett Bertuka azonban hajthatatlan volt. Sikerült rávennie Adyt, hogy látogassa meg a csucsai kastélyban, de jellemző Adyra, hogy a várva várt első találkozásra is másnaposan érkezett, ám ez sem ábrándította ki a lányt. Egyévi huzavona után végül 1915-ben házasodtak össze a budapesti Szilágyi Dezső téri református templomban, s az akkor már súlyos beteg Ady valódi társra talált Csinszkában, aki lelkiismeretesen ápolta szerelmét. Csinszka leveleiből kiderül, hogy házasélete közel sem volt tökéletes, az alkohol ugyanis súlyos kárt tett Ady férfiasságában, a fiatalasszony ezért sokáig szűz maradt. Ám talán Csinszka volt a legnagyobb befolyással rá, amint írták: "Ady reszketős kézzel újra és újra a pohárért nyúlt, Csinszka megfogta Ady akadozó kezét." De a kéz az önpusztító életmód miatt hamar lehanyatlott, Ady halála után Csinszka Márffy Ödön festőművész felesége lett. Csinszka egyébként maga is verselgetett, összegyűjtött költeményei 1931-ben jelentek meg. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rockenbauer Zoltán
  Csinszka, a halandó múzsa
  Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese
  Kiadó: Noran Libro
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 460
  ISBN: 9786155761201

 • Cikkszám
  530100
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés