Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Császárnénak szántak - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös

-25%
ÚJ
Császárnénak szántak - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
 • Császárnénak szántak - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
 • Császárnénak szántak - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
 • Császárnénak szántak - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
3 999 Ft
Akció: 2 999 Ft
Kezdete: 2019.01.29   A készlet erejéig!

Miért írta meg Stefánia özvegy trónörökösné ezt a könyvet negyvenhat évvel a tragédia után? Nyilván elsősorban azért, hogy az eseményekről végre a maga változatát - a maga igazságát! - közzétegye.

Stefánia éretlen bakfis volt, amikor a hatalmi-családi érdekek kijelölték házastársát. A felnőtté válás forradalmát már nem szülei ellenében, hanem a férjével szemben vívta meg. Sorsuk reménytelenségét kevés tény jelezheti pontosabban, mint az, hogy ezt Rudolf valószínűleg észre sem vette.

A kortársak emlékei szerint az igazi megrendülést számára nem Rudolf elvesztése, hanem halálának a módja okozta. Részegen végzett előbb a szeretőjével (ez valójában gyilkosság), majd magával - mindennek egy majdnem császárné szemszögéből volt valami végletesen alantas, kispolgári, méltatlan karaktere. Ilyesmit érezhetett Ferenc József császár is, amikor állítólag azt mondta a fiáról: ?úgy halt meg, mint egy szabó?. Ehhez társult, hogy anyósa és apósa éreztették vele: felelősnek tartják Rudolf tragédiájáért. Az idő múlása sem hozott igazi lelki megnyugvást, mert a kialakuló mítosz is fölébe kerekedett: egyenesen ?szerelmi regényt? formált a történetből, amelyben ő a megcsalt feleség nevetséges szerepébe szorult bele, miközben saját magát érezte az igazi áldozatnak, hiszen ő lehetett volna a korabeli Európa második leghatalmasabb területű birodalmának legelső asszonya, császárnéja!

Vajon mit szólt a memoárhoz Lónyay Elemér, Stefánia második férje? A tartalmas és személyes, míves szöveg varázsa nyilván megfogta őt is, és még inkább azt kívánhatta, hogy az írással az asszony immár azt a mélyebb, lelki célt is elérje, amelyért valójában tollat fogott: hogy végképp elszámoljon - kimondom a szót: leszámoljon - a halottal, aki éltében-holtában annyi igazságtalannak érzett bajt és bánatot okozott neki.

2019. január 30-án 130 éve hunyt el RUDOLF osztrák trónörökös. A lázadó Habsburg Ferenc József császár fia volt, ennek ellenére érzékeny a szociális problémák iránt, s ezzel a magatartásával teljesen kirítt a bécsi udvarból. Az osztrák kormányzat aggódott is liberális gondolkodásmódja miatt, bűnéül rótták fel azt is, hogy rokonszenvvel viseltetett a magyarok iránt, s ezért a színfalak mögött sok támadás érte. Ilyen körülmények között következett be a tragédia; a mayerlingi vadászkastélyban holtan találták a főherceget és szerelmesét, Vetsera Mária bárónőt. Haláluk után Ferenc József hivatalos közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy a szerelmespár önkezével vetett véget életének. Ezt a verziót már annak idején is sokan kétségbe vonták, felvetették a gyilkosság lehetőségét is, de senki nem tudott biztosat. Az ügy 1983-ban vett fordulatot, amikor Zita, IV. Károly király özvegye 90 évesen interjút adott egy lapnak, s azt mondta: "nem akarnám elhagyni ezt az árnyékvilágot, mielőtt föl ne fednék egy rettenetes titkot, amelyet a lelkem legmélyén rejtegetek. A mayerlingi tragédiáról ismert, és azóta elfogadott hivatalos változat valótlan. Nem, Rudolf és Mária nem lettek öngyilkosok. Megölték őket, és utána politikai okokból elhallgatták a gyilkosságot." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Stefánia

  Császárnénak szántak
  Rudolf trónörökös özvegyének emlékiratai
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 296
  ISBN: 9789634056713

 • Cikkszám
  160643
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés