Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Családi levelek - 190 éve született SZENDREY JÚLIA

-25%
ÚJ
Családi levelek - 190 éve született SZENDREY JÚLIA
 • Családi levelek - 190 éve született SZENDREY JÚLIA
 • Családi levelek - 190 éve született SZENDREY JÚLIA
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2018.12.25   A készlet erejéig!

Szendrey Júliáról, a mi XIX. századi költőnkről, írónkról, műfordítónkról írni mindig nagy megtiszteltetés. Azt gondolom, hogy ha ő Franciaországban, Németországban vagy Angliában született volna, a közép-európai romantika alkotói között is felbukkanna a neve. Azonban egy kis ország tollforgatójának tizenöt milliónál nem több ember által beszélt nyelven rendkívüli dolgokat kell megteremtenie ahhoz, hogy Európában is ismert legyen.

A levélírás nem szépirodalmi műfaj, de nagyon hasznos az élet- és pályarajz szempontjából, ugyanakkor kultúrtörténeti adalékokkal is szolgálhat az olvasó és a kutató számára. A kötet legfőképpen a Szendrey Máriával való levelezést veszi górcső alá, ami eddig még nem jelent meg nyomtatásban. Szendrey Mária, Szendrey Júlia húga tíz évvel volt fiatalabb nővérénél. A könyv életrajzi részéből kiderül, hogy ez a kapcsolat mennyire meghatározó volt a nővér számára, különösen felnőtt korukban. Amikor Gyulai Pálné Szendrey Mária a testvérénél két évvel korábban, 1866-ban meghalt, hiánya végtelen űrt hagyott az idősebb Szendrey lány életében, lelkében.

A különleges összeállítás 22 levelet közöl, valamint bemutatja a műfordító Szendrey Júliát is, ugyanakkor részletes életrajz is kiegészíti a kötetet.

2018. december 29-én 190 éve született Keszthelyen SZENDREY JÚLIA, Petőfi Sándor felesége. Nem kétséges, hogy ő is szerelmes volt a lánglelkű költőbe, Petőfi azonban egyenesen rajongott érte. Érzelmeiről csodaszép versek egész sora tanúskodik, sőt, a költő szenvedélye azután sem csillapult, hogy végül - Júlia apjának ellenkezése dacára - feleségül vette élete szerelmét. Férjként szebb szerelmes verseket senki nem írt a magyar irodalomban Petőfinél. Heves érzelmeivel Petőfi nemcsak megannyi örömöt, de - akaratán kívül - sok fájdalmat is okozott feleségének, a fiatal költő halála után ugyanis Júlia teljesen egyedül maradt, s bánatában - még a gyászév letelte előtt - feleségül ment egy Horvát Árpád nevű történészhez. "Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt, / Fejfámra sötét lobogóul akaszd..." - írta Petőfi neki a Szeptember végén című versében, s a szabadságharc bukásán és a forradalom legnagyobb költőjének elvesztésén búslakodó magyar nemzet persze soha nem bocsátotta meg Petőfi özvegyének, hogy újra férjhez ment. Egyébként három gyereket szült férjének, s halála előtt elvált tőle. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szendrey Júlia
  Családi levelek
  Szendrey Júlia élete, pályája és levelezése Szendrey Máriával
  Kiadó: Szépmíves
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 366
  ISBN: 9786155662584

 • Cikkszám
  369163
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés