Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Corvin János (Harsányi Zsolt) - 545 éve született CORVIN JÁNOS

-25%
ÚJ
Corvin János (Harsányi Zsolt) - 545 éve született CORVIN JÁNOS
 • Corvin János (Harsányi Zsolt) - 545 éve született CORVIN JÁNOS
 • Corvin János (Harsányi Zsolt) - 545 éve született CORVIN JÁNOS
 • Corvin János (Harsányi Zsolt) - 545 éve született CORVIN JÁNOS
2 999 Ft
Akció: 2 249 Ft
Kezdete: 2018.03.31   A készlet erejéig!

Harsányi Zsolt regényének hőse a magyar történelem tragikus alakja, Mátyás király fia. Corvin János nem követte apját a trónon, a szeszélyes sors a dicsőséges uralkodás helyett a tragikus hős szerepét rótta ki rá. A magyarság nagy tragédiája is egyben, hogy nem tudta megvédeni Mátyás örökségét, nem tudott igazi Hunyadi lenni. Vajon mi okból történt mindez? Talán nem volt méltó felmenőihez? Esetleg törvénytelen származásából fakadó hátrányosságai akadályozták? Talán túl korán vesztette el atyját, aki egyúttal legfőbb támogatója is volt? Vagy talán túl erős ellenfelei voltak a trónutódlási harcban?

Ami biztos: Mátyás halálával mely esemény a regény kiindulópontja , házasságon kívül született fia, Corvin János mellett mindössze néhány nemesi pártfogó maradt, miközben olyan erős trónkövetelőkkel kellett szembenéznie, mint Habsburg Miksa, Jagelló Ulászló, valamint János Albert lengyel herceg. Mostohaanyja, Aragóniai Beatrix szintén a hatalom megszerzésére törekedett, és ebből a célból Ulászlónak házasságot is ajánlott. Az 1490-es csontmezei csatával vált véglegessé János számára a korona elvesztése, melyet végül Ulászló szerzett meg, aki később Mátyás özvegyét is kisemmizte a hatalomból.

Corvin János nem csak történelmi hivatását nem tölthette be, mint ember sem lehetett nagyon boldog. Élete a csontmezei ütközetet követően sem szűkölködött küzdelmekben. Váltakozó sikerű harcait köztük a fényes jajcai diadalt , pereskedéseit, Frangepán Beatrixszel kötött házasságát, gyermekei születését, fiatalon bekövetkezett halálát mind-mind megörökíti a regény, mely egyúttal a hanyatló magyar reneszánsz színes, tragikus története is egyben, hisz a nemzet ekkortól indult el a Mohácshoz vezető úton.

2018. április 2-án 545 éve született CORVIN JÁNOS, Mátyás király fia. Legendás uralkodónk és egy bécsi polgárlány gyermeke volt, s törvénytelen származása ellenére igen gondos nevelést kapott. Apja ugyanis örököséül szánta, s ezért már egészen fiatalon megismertette vele az államügyeket, gyakran maga mellé ültette a fontos tanácskozásokon, sőt néha rosszullétet színlelve visszavonult, és Jánosra hagyta a tárgyalások folytatását. Aki sokat örökölt apja kivételes képességeiből, amint a korabeli krónikás írta: "atyja helyett méltóképpen őrizte annak méltóságát, s okos és szellemes társalgásával bizony felülmúlta a vendégek várakozását". Mátyás ügyelt arra is, hogy fia anyagiakban se szenvedjen hiányt, tizenévesen már János volt Magyarország egyik legnagyobb földbirtokosa, és kecsegtető házasság is várt rá, e tekintetben mit sem számított testi fogyatékossága, vagyis hogy a bal lábára sántított. Mielőtt azonban mindent szépen elrendezett volna, Mátyás meghalt, özvegye, Beatrix pedig halálosan gyűlölte Jánost, hiszen puszta létével is arra emlékeztette, hogy ő az oka annak, hogy az ország törvényes örökös nélkül maradt. A gonosz mostoha mindent meg is tett, hogy megakadályozza János trónra jutását, s mivel törekvései sokak támogatásával találkoztak, a "fattyú"- nak nem volt sok esélye. De azért János megpróbált a maga erejéből hatalomra jutni, ám csapatait legyőzték. Még 'per procuram' - képviselők útján - elvett feleségét, Bianca Sforzát se adták hozzá, pedig sokat segített volna politikai helyzetén, ha elveszi. Ám a frigyet mostohaanyja megakadályozta, az őt személyesen nem ismerő milánói hercegnőnek ugyanis úgy festette le, mint egy visszataszító torzszülöttet. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Harsányi Zsolt
  Corvin János
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 328
  ISBN: 9789632672977

 • Cikkszám
  597722
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés