Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Coco Chanel (Gidel) - 50 éve hunyt el COCO CHANEL

-30%
ÚJ
Coco Chanel (Gidel) - 50 éve hunyt el COCO CHANEL
 • Coco Chanel (Gidel) - 50 éve hunyt el COCO CHANEL
4 299 Ft
Akció: 2 999 Ft
Kezdete: 2021.01.09   A készlet erejéig!

Coco Chanel neve fogalom a divat világában. Alighanem ő volt a divat világtörténelmének első s talán mindmáig legnagyobb diktátora. Az elegancia és sikk netovábbjának számító szegélydíszes kosztümjeit és "kis fekete ruháit" ma is nők milliói hordják, királyok és trónörökösök hitvesei éppúgy, mint egyszerű háziasszonyok. Chanel forradalmat csinált a maga szakmájában. Nem csoda hát, hogy nem mindennapi, sikerekben és kudarcokban egyaránt bővelkedő, hol csupa ragyogás, hol árnyékba borult élete sokakat megihletett, köztük a francia Henry Gidelt is. Az egyházi árvaházban, jótékonyságból felnevelt Gabrielle Chanel igazi self-made lady volt s rendkívüli egyéniség. Hamar megunta, hogy egy gazdag aranyifjú kitartottja legyen, és Párizsba ment, hogy maga keresse meg a kenyerét. Az első években kalaposként dolgozott, csak az I. világháború alatt kezdett ruhákkal foglalkozni, de akkor rögtön fenekestül felforgatta a divatszakmát: felszabadította a nőt a fullasztó fűzők, a szűk bukj-el-szoknyák, a malomkeréknyi, virágoskertekkel és madárfészkekkel díszített kalapok, a mesterkéltség, a cicomák uralma alól. A divat puritánja, janzenistája lett, a szabásvonalakat saját fiús, vékony alakjához igazította, bő, levegős, lezser ruhákat tervezett. Innen ívelt fel a fantasztikus karrier: hatvan alkalmazottól háromezerig, a milliós bevételekig, a pazar villákig és kastélyokig, a híres Chanel-parfümökig és bizsukig, a szenzációszámba menő divatbemutatókig, amelyekre a tengerentúlról is tódult a publikum, hiszen Chanel - francia létére - sokak számára az amerikai álmot testesítette meg. Coco azonban nemcsak zseniális divattervező, hanem bámulatos üzletasszony is volt: kemény, megalkuvást nem ismerő, végtelenül konok, szarkasztikus és egocentrikus egyénisége éppúgy fogalommá vált, mint stílusa. A szerelemben nem volt olyan szerencséje, mint a munkájában. Igaz, soha nem akart férjhez menni, s szeretői között egyaránt akadt angol királyi herceg és német diplomata, híres költő és még híresebb filmrendező. Reneszánsz egyéniségéhez hozzátartozott, hogy iskolázatlan és kezdetben műveletlen fiatal nő létére mecénásként pártfogolta kora művészeit: Sztravinszkijt éveken át családostul eltartotta, Gyagilevet ő temette el, Cocteau lakbérét és gyógykezeléseit a saját zsebéből fizette. A két világháború között házába, pontosabban palotájába bejáratos volt a francia kultúra színe-virága, és ő maga nem egy korszakosnak tekintett színházi produkcióhoz tervezett jelmezeket. Gidel monográfiája, a téma jellegénél fogva, miközben hosszan elidőz a magánélet festőibb epizódjainál, elsősorban a szakmai és társasági élet jeleneteit sorjáztatja. A mű talán legnagyobb erénye, hogy izgalmas karrier-regényként, egy színes s ellentmondásos egyéniségű, vasakaratú nagyasszony életének krónikájaként és hiteles, az egész XX. század történetét felölelő kordokumentumként is olvasható.

2021. január 10-én 50 éve hunyt el COCO CHANEL francia divattervezőnő. Árvaházban nevelkedett, de már akkor is csak a ruhák érdekelték, nagyestélyiket csinált magának rossz lepedőkből, s amikor a szigorú nevelőnők nem engedték meg neki, hogy azokban járjon a templomba, kishíján öngyilkos lett. Ezért javítóintézetbe küldték, ott talált rá egy gazdag huszártiszt, aki pártfogásába vette. Az ő anyagi támogatásával kezdte divattervezői pályafutását is, s hamar nagy hírnévre tett szert. Jellemző tekintélyére, hogy bármit vett fel, azonnal divat lett. Ö találta fel például a pulóvert, amikor egy lovaspóló meccsen fázósan magára húzott egy széken heverő férfi-kardigánt. De ő hozta divatba a "bubifrizurát" is, szintén véletlenül, amikor az operába készülődve belekapott hosszú hajába a bojler lángja, s a megpörkölődött szálakat a homlokán egy ollóval rövidre nyírta. Egy hét múlva minden divatos nő rövid hajat hordott. De páratlan sikerei mögött nemcsak a véletlen, hanem óriási mennyiségű munka is állt, nyolcvanévesen is egész álló nap dolgozott, hogy személyesen felügyelje a világhíres megrendelőinek készülő ruhákat. És megrendelői voltak bőven, kitelne belőlük egy kisebb lexikon; például Jackie Kennedy is Chanel-kosztümben volt, amikor Dallasban lelőtték a férjét; az amerikai elnök vérével szennyezett ruhát ma múzeumban őrzik. De nem csak a nők keresték kegyeit, a férfiak is körüldongták, de ő mindenkinek nemet mondott; egy arisztokratát például azzal utasított vissza: "westminsteri hercegnő mindenki lehet, de Coco Chanel csak egy van." Igaza volt. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Henry Gidel
  Coco Chanel
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2020
  Oldalszám: 429
  ISBN: 9789635043774

 • Cikkszám
  748717
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés