Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Casanova (Pelle) - 295 éve született GIACOMO CASANOVA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Casanova (Pelle) - 295 éve született GIACOMO CASANOVA
 • Casanova (Pelle) - 295 éve született GIACOMO CASANOVA
 • Casanova (Pelle) - 295 éve született GIACOMO CASANOVA
 • Casanova (Pelle) - 295 éve született GIACOMO CASANOVA
570 Ft

„Anyám 1725.április másodikán, húsvét napján hozott világra Velencében. Előző nap erősen vágyott a rákra. Nagyon szerette a rákot. A Giacomo Girolamo névre kereszteltek. Nyolc és fél éves koromig hülye voltam. Három-havi orrvérzés után Páduába küldtek, ahol kigyógyultam a hülyeségből, s hozzáfogtam a tanuláshoz, tizenhat éves koromban doktor lettem, papi ruhát öltöttem, s Rómába mentem szerencsét próbálni. Gazdám, Acquaviva bíboros francia nyelvmesterem lánya miatt elbocsátott.”

Saját szavai szerint ekkor kezdődött Giacomo Casanova kalandorélete és szerelmi pályafutása. A furfangos velencei úgy él emlékeinkben, mint valami késői Don Juan, de aztán kiderül, hogy Casanova szabályos anti-Don Juan volt; olcsó szerelmeit megvásárolta, hódításai: színész- és kalandornők, kocsmatündérek és gáláns apácák; emberünk csakis „biztosra” ment, mert a kudarcot nem tudta elviselni.

A szerelmi kalandok – s a könyv értékét ez adja meg igazán – csupán pikáns körítései a Fény századának, ahogy a franciák nevezik a felvilágosodást; de a fény csak derengett egy kegyetlen, törvénytelen és vaksötét világban.


S mi lehetett más a kitörés útja, mint zsoldosnak állni – vagy szélhámosságból él? Szegény Casanova!

2020. április 2-án 295 éve született GIACOMO CASANOVA olasz kalandor

 

Saját bevallása szerint gyerekként hülyének tartották, pedig nem volt az, komoly műveltséget szerzett, remek stílusban írt, sőt, képzett jogásznak és tudós matematikusnak számított. Ez azonban akkoriban senkit nem érdekelt, az európai udvarok ugyanis botrányos szerelmi kalandjaival voltak tele.

 

Casanova ugyanis sportot űzött a nők meghódításából, e tekintetben a legkevésbé sem volt válogatós, törékeny hercegnőket éppúgy szívesen elcsábított mint drabális markotányosnőket, még púpos szeretője is volt. Sokat adott arra, hogy férfiúi hírnevén ne essen csorba, a szerelmi légyottokra alaposan felkészült, előtte kialudta magát, megfelelőképpen étkezett, frissítő fürdőt vett, s órákig öltözködve teljes harci díszben vetette bele magát az érzéki örömökbe. Általában nem is okozott csalódást a nőknek, sok szeretőjét sosem tapasztalt gyönyörrel ajándékozta meg, többen el is akartak szökni vele, alig tudott elmenekülni előlük és haragvó férjeiktől.

 

Élete végére szinte minden európai udvarból kitiltották, ahol megfordult, és hát sok helyen járt, Londonban III. György király fogadta, Szentpétervárott pedig II. Katalin cárnő is kegyeibe fogadta - bár állítólag csak a naptárreformról beszélgettek. S noha sokan nehezteltek rá, a hozzá hasonlóan bohém művészek egyenrangú partnerüknek fogadták el, verseket szavalt Voltaire-nek, vitatkozott D'Alembert-rel, Mozart pedig vele beszélte meg az operajátszás kérdéseit a Don Giovanni prágai bemutatója előtt. És el ne feledjük: ő vezette be a lottót Franciaországban.

 

Kiválóan vívott, s egyébként is vakmerően bátor ember volt, sikerült megszöknie a hírhedten biztonságos velencei ólomkamrákból is. Miután óriási vagyont szerzett, visszavonult a kalandos élettől, és megírta visszaemlékezéseit. Műve óriási sikert aratott, bár néhány kiadásból kihagyták a sikamlósabb részeket. A szívtipró kalandor életét egy csehországi kastély könyvtárosaként fejezte be, de állítólag még hetvenévesen is riogatta a szolgálólányokat.

 

Casanova mint a nők barátja él az emlékezetben. Pár éve például Münchenben jó pénzért árverezték el azt a kardját, amellyel megvívott két banditával, akik bátorkodtak megzavarni a szerelmes férfiú randevúját egy velencei comtesse-szel. A fáma úgy tartja, hogy a banditák életükkel fizettek vakmerőségükért. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Pelle János
  Casanova, avagy a 18. század egy kalandor szemével
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 1987
  Oldalszám: 240
  ISBN: 9630930870

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  256966
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés