Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Candide - 325 éve született VOLTAIRE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Candide - 325 éve született VOLTAIRE
 • Candide - 325 éve született VOLTAIRE
 • Candide - 325 éve született VOLTAIRE
 • Candide - 325 éve született VOLTAIRE
 • Candide - 325 éve született VOLTAIRE
570 Ft

A voltaire-i életmű meghatározó jelentőségű alkotása, a Candide vagy az optimizmus egyszerre tézis- és kalandregény. Hősét, az egyszerű és hiszékeny ifjút - akit filozófus nevelője, Pangloss a nagy Leibniz nyomán arra tanít, hogy ez a világ a lehetséges világok legjobbika - Voltaire végigvezeti benne az egész földgolyón, Vesztfáliától Hollandián keresztül Portugáliáig és Eldorádóig, majd vissza, Európán át Isztambulig és végül Rodostóig. Candide útja társaival együtt háborúból háborúba, katasztrófából végveszélybe visz; végigszenvedik mindazt a rosszat, ami igencsak ellentmond mestere tanításainak. Candide ki is ábrándul ez utóbbiakból, de nem esik kétségbe.


Voltaire (1694-1778) a filozófiával szemben az élet elsődlegességét hirdetve ráébreszti hősét, hogy földünk nem mennyország ugyan, de nem is pokol. Candide földet vásárol, és imádott hölgye, Kunigunda, meg a többiek társaságában békés munkálkodásba fog.

2019. november 21-én 325 éve született VOLTAIRE francia író és filozófus. FRANCOIS-MARIE AROUET volt az eredeti neve, s korának legünnepeltebb irodalmára, a költészet valóságos fejedelme volt. "Veszélyes dolog igaznak lenni olyan dolgokban, amelyekben a hatalmon lévők tévednek" - írta a máig bölcs aranyigazságot, amit a saját bőrén is megtapasztalt. Kiállt például a polgári szabadságjogokért, ami annak idején nem volt egy életbiztosítás, de tudatosan megsértette a cenzúrát is, amikor nyíltan bírálta korának viszonyait. Nem utolsó sorban az egyház tevékenységét, akkortájt ugyanis a főpapok többsége még egyáltalán nem élt istenfélő életet, viszont például megtagadták az egyházi temetést a feslett életűnek mondott Adrienne Lecouvreur színésznőtől, amin Voltaire nagyon felháborodott. Gúnyos írásokban bírálta a papokat, amit azok sosem felejtettek el, Voltaire holttestét is úgy kellett kilopni Párizsból, mert az érsek nem volt hajlandó eltemetni. Pedig Voltaire élete utolsó két évtizedét korának ünnepelt írófejedelmeként élte le fényűző palotájában, ahol úgy élt, mint egy valódi uralkodó, élvezve irdatlan, évi 140 ezer livre nagyságú jövedelmét. Fényes ünnepségeket rendezett, színielőadásokat, koncerteket szervezett, "hivatali idejében" pedig dolgozószobájában fogadta az elébe járuló hódolókat. Akik sokan voltak, mert Voltaire nagysikerű művek egész sorát alkotta, a költészet minden ágában kipróbálta tehetségét, különösen az epigramma és a szatírikus novella műfajában írt maradandó műveket. Minden idők legnagyobb drámaírói között tartják számon, de filozófiai meséi a legolvasottabbak, közülük is főként a Candide. Amit egyébként a cenzúra szintén nem engedett legálisan terjeszteni, s bár mindenki tudta, hogy az ő műve, Voltaire nyilvánosan nem büszkélkedett vele. No igen, a hatalmasokkal veszélyes ujjat húzni. Egyébként a tiszteletére rendezett párizsi ünnepségek izgalmaiba halt bele. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

  • Voltaire
  Candide vagy az optimizmus
  Fordította: Gyergyai Albert
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1996
  Oldalszám: 142
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9630760525

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  414798
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés