Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Botticelli (Világhíres festők) - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI

ÚJ
használt, antikvár könyv
Botticelli (Világhíres festők) - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI
 • Botticelli (Világhíres festők) - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI
 • Botticelli (Világhíres festők) - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI
570 Ft

A Metropol és a Kossuth Kiadó Világhíres festők sorozatának első kötete.

Botticelli mindig is előkelő helyet foglalt el az itáliai reneszánsz művészei között, ugyanakkor a műértők sokáig nem tulajdonítottak kiemelkedő jelentőséget életművének. A kortársak már életében nagy tisztelettel beszéltek a művészről és műveiről, anélkül, hogy kiemelték volna tehetségét a többi mesterhez hasonlítva.

2020. március 1-jén 575 éve született SANDRO BOTTICELLI olasz festő

A XV. század Firenzéjének egyik legnagyobb művésze volt, a tekintélye csúcsán álló Firenze erkölcseinek és hatalmának leghűbb kifejezője.

Egy szegény cserzővarga fia volt, ragadványnevét - eredetileg Alessandro Filipepinek hívták - sem az apjától kapta, hanem annak egy ügyeskezű ötvös barátjától. A kis Sandro nagyon tehetséges volt, s már fiatal legény korában festett egy-két szép önálló képet. A kor egyik festőfejedelmének, Donatellónak a halálakor 22 éves volt, s ekkor meghívták Firenze legnagyobb tekintélyű családjának palotájába, ahol félve csomagolta ki Madonna del Magnificio című képét. A Mediciek elámultak, s örömmel fedezték fel a képen saját arcmásaikat. Botticelli - mai szóhasználat szerint - befutott. Elhalmozták megrendelésekkel, és bár sok képet festett, valamennyi remekmű. A Venus születése című festménye alighanem minden idők egyik legközismertebb művészeti alkotása.

Botticelli nagyon rokonszenves ember volt, kellemes társalgó, hű barát, de rettentő bohém. Szerette a tréfát, egyszer például úgy viccelte meg egyik festőkollégáját, hogy annak új festményén sapkákat ragasztott a Madonna körül repkedő angyalok fejére, szegény barátja kishíján szívbajt kapott. Egyik napról a másikra élt, pedig rengeteg pénzt keresett. A pápa például kisebb vagyonnal jutalmazta egy-egy munkája befejezése után, ő azonban pár nap alatt elmulatta az egészet. Volt időszak, amikor olyan szegény volt, hogy kis híján éhenhalt, lelkes pártfogója, Lorenzo di Medici herceg - a legendás il Magnifico - mentette meg a pusztulástól. Ennek ellenére szép kort ért meg, s így Savonarola kivégzése után még láthatta szeretett városa hanyatlását.

Szabályosan belebetegedett a bánatba, hónapok alatt éveket öregedett, megrokkant, amint az egykorú krónikás szomorúan írta: "nem volt képes egyenesen állni vagy mankó nélkül járni". Szeretett Firenzéje megőrizte emlékét, a híres Uffizi tele van csodás képeivel. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Botticelli
  Világhíres festők sorozat
  Kiadó: Kossuth / Metropol
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 80
  ISBN: 9789630961073

  kifogástalan állapotú antikvár könyv, nem olvasott példány

 • Cikkszám
  503751
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés