Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Bolygótűz - 255 éve született BIHARI JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Bolygótűz - 255 éve született BIHARI JÁNOS
 • Bolygótűz - 255 éve született BIHARI JÁNOS
 • Bolygótűz - 255 éve született BIHARI JÁNOS
 • Bolygótűz - 255 éve született BIHARI JÁNOS
570 Ft

A szerző a magyar verbunkos-zene három nagy mesterének (Bihari János, Lavotta János és Csermák Antal György) életét egységes történetbe, egységes korképbe foglalta össze. Jól érzékelteti a három muzsikus közös sorsát; összeütközésüket az értetlen környezettel, a búfeledés keresését, amely kettőjüknél iszákossággá, elzülléssé fajult. Ennek oka az elmaradott magyar társadalom volt, amely nem tekintette napi élete szerves részének a nemzeti muzsikát, és nem is vállalkozott annak fenntartására, támogatására. Ezért kellett minden nemes törekvésnek és a verbunkoszene három kiváló képviselőjének is feltétlenül kátyúba jutnia. Barát Endre regénye azonban nem áll meg e szomorú igazság feltárásánál, hanem hitet tesz a magyar kultúra akkoriban elindult fejlődése mellett is.

2019. október 21-én 255 éve született a Pest megyei Abonyban BIHARI JÁNOS cigányprímás. A verbunkos stílus talán leghíresebb képviselője volt, hegedűjátékának virtuozitása mindenkit lenyűgözött. A legelőkelőbb nagyúri körök is szívesen hívták muzsikálni, játszott angol hercegeknek és orosz nagyhercegnőknek, részben ő szolgáltatta a talpalávalót Karolina Auguszta királyné pozsonyi koronázásakor és a híres bécsi kongresszuson. Honfitársai egyenesen rajongtak érte, sokra becsülte például művészetét Kisfaludy Sándor, Berzsenyi Dániel és Széchenyi István, de a zenéhez jobban értő Liszt Ferenc is csodálattal adózott művészete előtt. "Bihari a cigány művészet hírnevét a legmagasb tetőpontra vivé" - írta a világhírű zeneszerző, akinek zenei fejlődésére is nagy hatást gyakorolt, amikor fiatalon elámult Bihari játékán: "Mint egy szesztüzes essentia cseppjei, úgy hatottak ezen varázshegedű hangjai füleinkre" - emlékezett később Liszt. Beethoven lelkét szintén megérintette muzsikája, sőt egyik dallamát fel is használta István király nyitányában. Dallamait egyábként ő maga nem tudta rögzíteni, a kottaíráshoz ugyanis egyáltalán nem értett, mintegy nyolcvan szerzeményét nála zeneileg műveltebb muzsikusok jegyezték le. De Bihari a korabeli magyar zene leghíresebb reprezentánsa volt, amikor Ferenc császár meghallotta játékát, nagy lelkesedésében azonnal felajánlotta neki, hogy nemesi rangra emeli, Bihari azonban népszerűsége csúcsán is megmaradt egyszerű, rokonszenves cigányembernek, s visszautasította a páratlan megtiszteltetést. A maga közvetlen módján így szabadkozott az uralkodó előtt: "Hát karddal az oldalamon hogyan néznék a banda szemébe?" (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Barát Endre
  Bolygótűz
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1966
  Oldalszám: 370

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  339400
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés