Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Bolygótűz - 200 éve hunyt el LAVOTTA JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Bolygótűz - 200 éve hunyt el LAVOTTA JÁNOS
 • Bolygótűz - 200 éve hunyt el LAVOTTA JÁNOS
 • Bolygótűz - 200 éve hunyt el LAVOTTA JÁNOS
 • Bolygótűz - 200 éve hunyt el LAVOTTA JÁNOS
570 Ft

A szerző a magyar verbunkos-zene három nagy mesterének (Bihari János, Lavotta János és Csermák Antal György) életét egységes történetbe, egységes korképbe foglalta össze. Jól érzékelteti a három muzsikus közös sorsát; összeütközésüket az értetlen környezettel, a búfeledés keresését, amely kettőjüknél iszákossággá, elzülléssé fajult. Ennek oka az elmaradott magyar társadalom volt, amely nem tekintette napi élete szerves részének a nemzeti muzsikát, és nem is vállalkozott annak fenntartására, támogatására. Ezért kellett minden nemes törekvésnek és a verbunkoszene három kiváló képviselőjének is feltétlenül kátyúba jutnia. Barát Endre regénye azonban nem áll meg e szomorú igazság feltárásánál, hanem hitet tesz a magyar kultúra akkoriban elindult fejlődése mellett is.

2020. augusztus 11-én 200  éve hunyt el LAVOTTA JÁNOS hegedűművész. Tulajdonképpen cigányprímásnak mondhatnánk, amely azonban azért sem lenne igaz, mert nem volt cigány. Sőt, amint egy méltatója írta: "ő vette ki a hegedűt a cigányok kezéből, bár utóbb ismét cigány kézbe került az Biharinál, de mily különbséggel ő utána". Valódi virtuóz volt, "játéka a legmélyebb komoly és fájó indulatokat szaggatta föl a lélekben", s tudatában is volt páratlan tehetségének. Képes volt hagyni, hogy a fent említett Bihari János a kezeit csókolgassa, csak tanítsa őt. Nyers viselkedéséről számos történet maradt fenn; például ha utazásai során némely fogadóban a lócára tett hegedűjéhez bárki hozzáért, "annyira felháborodott, hogy tüzességét és lármáját alig-alig lehetett lecsillapítani". Egyébként a hangszerét annyira szerette, hogy azzal aludt, s reggel - de inkább délben -, amikor felébredt, rögvest magáévá is tette, azaz a napját hegedüléssel kezdte. Főként vándormuzsikusként járta a világot, s játékát még II. József császár is megcsodálta. Sőt, a császár a jelenlévők legnagyobb megdöbbenésére egy csellóval felment hozzá a pódiumra duettet játszani, s jellemző hősünkre, hogy azt a hegedűt, amivel a császárt kísérte, eladta egy angol arisztokratának harminc aranyért. De amennyire izgatta a siker, annyira nem érdekelte a pénz, amint egyik kortársa meg is jegyezte: "ha ugyan megbecsülte volna pénzét, bizonyosan milliomos tőkepénzzel bíró capitalistához közelíthetett volna". Ö azonban minden pénzét elmulatta, a zenénél ugyanis csak az élet örömeit szerette jobban. Saját bevallása szerint csecsemőkora óta nem ivott meg egy pohár vizet, a bort azonban nagyon kedvelte, s borgőzös állapotban állandóan botrányt csinált. Sehol nem volt maradása, gróf Zichy Károly országbíró fiait sem zenére, hanem pálinka-ivásra tanította, persze hogy kitették a szűrét. De nem is bírt meglenni egy helyen, bejárta az egész országot, de mindenhonnan mennie kellett. Ha nem az ital, akkor a nők miatt, mert legendás szoknyapecér is volt, Vay Sarolta szerint "szoknyában járó senki emberfiának se volt nyugta tőle". Egyszer felborult egy csónakkal, s majdnem vízbefúlt, de sikerült megkapaszkodnia a dereglye szélében, majd első szavaival megnyugtatta útitársait: "ha a Tisza bor, úgy belé halok, de a víz engem nem szenvedhet, mint én őt, s így nem is vesz magába". Végül nem is víz, hanem az alkohol vitte el, még a halálos ágyán is dugi pálinkát ivott orvosság helyett. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Barát Endre
  Bolygótűz

  A verbunkos regénye 
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1966
  Oldalszám: 370

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  914757
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés