Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Bitskey István: Pázmány Péter - 380 éve hunyt el PÁZMÁNY PÉTER

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Bitskey István: Pázmány Péter - 380 éve hunyt el PÁZMÁNY PÉTER
 • Bitskey István: Pázmány Péter - 380 éve hunyt el PÁZMÁNY PÉTER
 • Bitskey István: Pázmány Péter - 380 éve hunyt el PÁZMÁNY PÉTER
 • Bitskey István: Pázmány Péter - 380 éve hunyt el PÁZMÁNY PÉTER
790 Ft

A 16. század végére hazánk protestáns többségű lett. De a katolikus egyház - a Habsburg-dinasztia segítségével - ellentámadásba indult.

Ezekben az években lépett fel Pázmány Péter, a fiatal jezsuita szerzetes. Hatalmas tudásával, és páratlan nyelvi tehetségével szikrázó vitákat folytatott. De mint esztergomi érsek és királyi főkancellár a politikai életben is döntő szerepet játszott. Híve volt a dinasztiának, de következetesen védte nemesi alkotmányunkat. Jó kapcsolatot tartott fenn Erdély egyik nagy fejedelmével I. Rákóczi Györggyel. Rengeteget tett nemzeti kultúránk emeléséért, s ő alapította a ma is működő budapesti tudományegyetemet.

A nagy főpap életét Bitskey István egyetemi docens markáns vonásokkal vázolta fel. Árnyalt elemzései, megbízható tényanyaga és színes stílusa hasznos olvasmánnyá teszi a képekben gazdag művet.

2017. március 19-én 380 éve hunyt el Pozsonyban PÁZMÁNY PÉTER esztergomi érsek és királyi főkancellár. Esztergomi érsekként ő volt a magyar katolikus egyház feje, kivételes egyéni adottságai révén azonban egyben Magyarország egyik legfőbb politikai vezetője is. Főpappá történt kinevezésekor gyűlölködő levelek sorát írták neki és róla, ami jól jelzi; féltek tőle. Az igazság az, hogy volt rá okuk, Pázmány ugyanis kiváló képességű ember lévén komoly ellenfélnek számított. Bethlen Gábor és Esterházy Miklós mellett ő volt a kor legmeghatározóbb befolyással bíró politikai személyisége, sokat mond, hogy Bethlen egyik levelében szándékos hibát ejtve "Magyarország helytartójának" nevezte. Az ellenreformáció vezéralakjaként félelmetes hírnevet szerzett, nem csoda, hogy ellenfelei mindent elkövettek, hogy besározzák, szerelmes leveleket hamisítottak a nevében, sőt egy derék jezsuita azzal is megvádolta, hogy törvénytelen gyereke van. Pázmány különben korábban maga is jezsuita volt, s kilépését a rendből sokan sosem bocsátották meg neki. Mások persze alig várták, hogy hivatalba lépjen, tőle várták ugyanis a katolicizmus újjászületését. Rengeteget dolgozott, és nagyszerű eredményeket ért el sok területen, határozott kézzel szedte ráncba például a magyar katolikus egyházat, másfél évtized alatt háromszorosára növelte bevételeit. Kíméletlenül üldözte a pazarlást, a tudományra azonban szívesen áldozott, ő alapította a nagyszombati egyetemet. A legapróbb részletkérdések sem kerülték el a figyelmét, szigorú pénzügyi rendszabályaiban még azt is előírta, hogy a téli estéken vacsora után ne fűtsék tovább a kemencéket, s a prefektusnak személyesen kellett ellenőriznie, nem pocsékolják-e a tűzifát. Természetesen a nőkről, a házasságról, a családról is kifejtette nézeteit. "Bolond és gyalázatos nevet visel az asszony, mely urának parancsol" - vallotta, de azért a férjeket is figyelmeztette; feleségüket "nem kell a lábuk alá tapodni". A családi boldogságot nem tekintette elérhetetlen álomnak, s bár ő persze nem gyakorolta, de tudta a receptet: "Ha a férjes asszony tekéletes erkölcsével, engedelmes okosságával kedvében jár urának, akkor nyugalom uralkodik a családban, ellenkező esetben terhes és átkos a házasélet". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Bitskey István
  Pázmány Péter
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1986
  Oldalszám: 224
  ISBN: 9632817117

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  366470
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés