Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Betyárvilág - 110 éve halt meg SAVANYÚ JÓSKA

-25%
ÚJ
Betyárvilág - 110 éve halt meg SAVANYÚ JÓSKA
 • Betyárvilág - 110 éve halt meg SAVANYÚ JÓSKA
 • Betyárvilág - 110 éve halt meg SAVANYÚ JÓSKA
 • Betyárvilág - 110 éve halt meg SAVANYÚ JÓSKA
2 990 Ft
Akció: 2 243 Ft
Kezdete: 2017.04.06   A készlet erejéig!

Hősök, árulók, pökhendi földesurak, vágyakozó szerelmesek és nagy bajuszú pandúrok – ők a szereplői ennek a könyvnek, amely a 19. századi betyárvilágról szól. Akad benne vidám és tragikus történet, vaskos tréfa és szomorú románc. Hogyan csapta be Sobri Jóska a rettegett csendbiztost? Miért festette hófehérre Savanyú Jóska a csaplár tehenét? És vajon mit rejtegetett Juhász Andris az elásott fazékban? A marcona zsiványok és a lóvá tett pandúrok mellett megismerünk két kedves, ügyefogyott csirkefogót is, a hírnévről álmodozó Csirkót és Buckót. A kötet Komjáthy Istvánnak, a Mondák könyve szerzőjének eddig fel nem dolgozott gyűjtésén alapul. A korszakot megidéző, színes rajzokat Szántói Krisztián készítette.

2017. április 9-én 110 éve halt meg SAVANYÚ JÓSKA betyár. Valójában "ó"-val írva, Savanyó Jóska volt a becsületes neve, ha már persze a becsületes jelzőt vele kapcsolatban használni lehet. Mert valójában könyörtelen bandita volt, manapság maffiózónak mondanánk, aki ún. "betyárkoncenciót" szedett, így hívták akkoriban a védelmi pénzt. Ha az útjába álltak, habozás nélkül végzett bárkivel, ennek ellenére a szegény nép körében általános népszerűséget szerzett, amit jórészt vakmerő, szinte mesébe illő kalandjainak köszönhetett. Megesett, hogy pandúrnak öltözve randalírozott, máskor meg kihívta egy birkózómeccsre az őt fel nem ismerő perzekútort. Valamelyest javára írható, hogy tényleg csak a tehetős embereket rabolta ki, állítólag azt a betyárt, aki egy szegény asszonyt lopott meg, saját testvérével lövette agyon. Egyébként szimpatikus ember lehetett, szeretett mulatni - ez már akkoriban is általános tetszésnek örvendett -, s végül ez okozta a végzetét is; egy dáridó közben fogták el a híres halápi csárdában. Hosszú évekig raboskodott, s végül maga a váci püspök járta ki a kegyelmet számára. A vakmerő betyár vénségére megjavult, szabadulása után szabóműhelyt nyitott, s - fél lábának amputációja elől menekülve - maga vetett véget mozgalmas életének. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Dóka Péter, Komjáthy István
  Betyárvilág - Történetek zsiványokról, pandúrokról
  Illusztrátor: Szántói Krisztián
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 155
  ISBN: 9789631189131

 • Cikkszám
  136401
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés