Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Bessenyei György világa - 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Bessenyei György világa - 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY
 • Bessenyei György világa - 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY
 • Bessenyei György világa - 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY
 • Bessenyei György világa - 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY
2 590 Ft

Bessenyei György világának bemutatására vállalkozott: felidézi pataki diákéveit, testőrségének körülményeit, majd íróvá válásának eseményeit.

2021. február 24-én 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY író

Ő volt korának "magyar Schwarzeneggere", hatalmas termetű, bivalyerős férfi, aki állítólag felemelt egy lovat, és félkézzel tudott meghajlítani egy patkót, nem véletlenül választották ki tehát a híres bécsi nemesi testőrségbe kiküldendő magyar ifjak közé.

A vad külső azonban érző szívet és finom lelket takart, így a fess testőrtiszt szabadidejét nem folytonos lumpolással és udvarlással töltötte - bár ezekből is alaposan kivette a részét persze -, hanem az udvari könyvtárban mélyítette el kezdetben bizony igencsak sekélyes műveltségét. Amint Szerb Antal írta: "a bécsi nők szerették, de fölényesen kezelték a szép, de tanulatlan barbárt, csiszolatlan gyémántot. A gyémánt rövidesen hozzálátott, hogy csiszolja magát." Erőfeszítései fényes eredményt hoztak, jártasságot szerzett a filozófiában, irodalmi szintre emelte német és francia tudását, majd kilépett a testőrségből, és lassan a magyar felvilágosodás kezdeti korszakának legjelentősebb alakja lett belőle. Híres műve az Ágis tragédiája - megjelenését tartjuk a magyar felvilágosodás kezdetének -, ami kicsit az ő tragédiája is volt, hiszen drámát írt egy olyan korban, amikor még nem volt hazánkban színház, amelyben elő lehetett volna adni.

Egyébként elég csélcsap ember volt, könnyű szívvel áttért például a katolikus vallásra, amikor az érdeke úgy kívánta. Legnagyobb szerelme egy francia balettáncosnő volt, aki azonban fiatalon meghalt. Egyetlen dologban azonban megmakacsolta magát; nem nősült meg soha - a bécsi dámák nagy bánatára. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Csorba Sándor
  Bessenyei György világa
  Kiadó: Argumentum
  Kiadás éve: 2000
  Terjedelem: 282 oldal
  Kötés: papír, puhakötés
  ISBN: 9789634461296

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  233642
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés