Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Berzsenyi Dániel (1959) - 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Berzsenyi Dániel (1959) - 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL
 • Berzsenyi Dániel (1959) - 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL
2 190 Ft

Berzsenyi klasszikus versformákban írt veretes ódáit és elégiáit jobbára csak az idősebb nemzedék ismeri. Pedig e sajátos költészet szenvedélye, izzó hazafisága ma is elevenen hat. Vargha könyve sokat segíthet abban, hogy e nagy költő közelebb kerüljön a mi életünkhöz, napjaink olvasóihoz. Ez a népszerű, de tudományos igénnyel megírt munka megeleveníti a költő korát, Berzsenyi egész életművét. Választ ad e szenvedélyes költő életének és művészetének sok, eddig megoldatlan kérdésére.

Vargha Balázs könyve színvonalas, gondolatgazdag, szép és igaz esszé. Eddig nem ismert összefüggéseket tár föl Berzsenyi költészete és a kor politikai mozgalmai között. Különös értéke az összefoglaló gondolatmenet, emellett eddig talán legjobb összegezője, élő egységbe foglalása a Berzsenyi-irodalom eredményeinek, melyekhez természetesen még sok újat is ad. Találóan ragadta meg a fejlődés folyamatában Berzsenyi sajátos emberi és poétai világát, méltó helyére állítja e nagy költő életének művészi termését.

2021. február 24-én 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL költő.

Vérbeli vidéki nemesember volt, nem nélkülözte "egy magyar nábob" némely vonásait sem. Irtózatos ereje volt például, amint harmincévesen nem kis büszkeséggel írta Kazinczynak: "Én egykorúim közt legelső magyar táncos voltam, lovat, embert, asztalt átugrani nékem játék volt. Sopronyban magam tizenkét németet megvertem, és azokat a város tavába hánytam, és az én első szeretőm az én karjaim közt elalélt."

Ha csak költeményeit ismernénk, nem is gondolnánk, hogy a verseiben a nők felemeléséről oly szívhezszólóan verselő Berzsenyi saját otthonában keleti despotaként uralkodott szegény felesége felett. Egyébként huszonnégy évesen nősült, egy tizennégy éves, kicsit együgyű leányt vett feleségül - nem utolsósorban birtokaiért -, akit tervszerű kíméletlenséggel zárt el minden felemelkedéstől. Ő maga azonban rendszeres olvasással művelte magát, bár így is harminchét éves lett, mire első kötete megjelent.

Korának legnagyobb költője volt, új dolgokat verselt meg, szokatlan kifejezési formákkal, költészete teljesen megdöbbentette kortársait. Még olyan nagyszerű költők is értetlenül fogadták műveit, mint Kölcsey, aki óriási vehemenciával támadt rá, s csodálatos költői képeit értelmetlen szóhajigálásoknak nevezte. Szegény Berzsenyi teljesen összeomlott, attól fogva alig-alig írt valamit, keserű, magánakvaló embert csinált belőle Kölcsey meggondolatlan bírálata.

Még Széchenyi baráti közeledése elől is elzárkózott, pedig ő volt az, aki Berzsenyi költészetét ismét felfedezte, sőt, őt tartotta a legnagyobb magyar költőnek. Kölcsey is őszintén megbánta bírálatát, s bár későn, de elégtétellel szolgált a költő emlékének: a temetésén szívszorító gyászbeszédben kért bocsánatot tőle. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Vargha Balázs
  Berzsenyi Dániel
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1959
  Oldalszám: 290

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  113320
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés