Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Báthory Erzsébet - Bűnös vagy áldozat? - 405 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET

-20%
ÚJ
Báthory Erzsébet - Bűnös vagy áldozat? - 405 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET
 • Báthory Erzsébet - Bűnös vagy áldozat? - 405 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET
 • Báthory Erzsébet - Bűnös vagy áldozat? - 405 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET
1 490 Ft
Akció: 1 192 Ft
Kezdete: 2019.08.21   A készlet erejéig!

Tényleg igazságos volt Mátyás király? Mi a valóságalapja az Erzsébet királyné és Andrássy Gyula körüli pletykáknak? Hogyan próbálta befolyásolni az európai történelmet Rákóczi Ferenc? Valóban koncepciós per áldozata lett Báthory Erzsébet? Milyen rejtélyek merülnek fel Mohács körül? Miért kellett romba dőlnie az ostromlott Budapestnek, és hogyan menekült meg a pesti gettó?

A magyar történelem rejtélyei címmel húsz kötetes sorozatot indít útnak 2016 márciusában a Kossuth Kiadó. Célunk, hogy közérthető, olvasmányos formában megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek évtizedek, évszázadok óta foglalkoztatják a történészeket éppúgy, mint a közvéleményt. A fentiekre és sok más történelmi talányra igyekszik fényt deríteni induló sorozatunk, melynek gazdagon illusztrált köteteit az adott téma neves kutatói, szakértői írták.

2019. augusztus 21-én 405 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET, Nádasdy Ferenc felesége. 1560-ban született Nyírbátorban, s a magyar történelem egyik leggonoszabb asszonyának tartják sokan még ma is, aki ártatlan lányokat kínoztatott halálra. Ez azonban nem igaz, Báthory rossz hírét tudatosan költötték, s ebben az anyagi haszonszerzés játszott szerepet. Báthory Erzsébetet 1610-ben Thurzó György nádor tartóztatta le, és törvényellenes eljárás végén saját csejtei várának egy cellájába falazták be, s végül ott halt meg. Gyilkosság volt ellene a vád, de bűnösségét soha nem bizonyították be, a "vérben fürdés" vádját pedig fel sem vetették a per során. Thurzó azért vádolta meg a szörnyű bűncselekményekkel, hogy elterelje az osztrákok figyelmét az asszony valódi bűnéről, a felségárulásról. Ha ugyanis ez bebizonyosodik, akkor Báthoryt ugyanúgy halálra ítélik, ez esetben azonban hatalmas vagyona a bécsi kincstárra szállt volna. A nádor eljárását az is indokolta, hogy rettentő rossz viszonyt ápolt Báthory Gáborral, s az Erzsébettel szembeni súlyos vádakkal egyúttal a Báthory nevet is meghurcolta, ezzel gyengítve az erdélyi fejedelem esélyeit a magyar trón megszerzésére. A történeti kutatások mai állása szerint bízvást állítható, hogy a csejtei várúrnő ártatlan volt az ellene felhozott vádakban. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Várkonyi Gábor
  Báthory Erzsébet - Bűnös vagy áldozat?
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 48
  ISBN: 9789630984539

 • Cikkszám
  452738
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés