Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Balzac tévedése - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Balzac tévedése - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
 • Balzac tévedése - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
 • Balzac tévedése - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
 • Balzac tévedése - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
570 Ft

Balzac életének izgalmas fejezete az író és a dúsgazdag művelt lengyel grófnő, Hanska asszony két évtizedes, nagy fellángolásokkal, elhidegülésekkel, vonzásokkal és taszításokkal meg-megszakított kapcsolata. Valóban boldog volt-e Balzac, midőn végre feleségül vehette a távoli, ragyogó „Észak Csillagát”? Hogyan küzdött Balzacban a konzervatív, királypárti, vallásos polgár a lángeszű, a valóságot páratlanul tisztán látó művésszel? Az ukrán író szerencsés kézzel, nagy tudással, lebilincselő mesélő kedvvel nyúl e nehéz témához. Ribak 1913-ban született, 1930-tól jelentette meg novelláit és regényeit.

2019. május 20-án 220 éve született HONORÉ DE BALZAC francia író. "Az irodalom gályarabja" volt, elképesztő mennyiségű könyvet írt, s ráadásul hatvanöt regényében jórészt állandó, korábbi műveiben már bemutatott alakokat szerepeltetett. Az Elveszett illúziókban például 116, a Kurtizánok tündöklésében pedig 135 korábbi hőse tért vissza. "Felfoghatatlan, hogy egy ember ennyi életfonalat tudott követni, s nem tévesztette össze őket" - csodálkozott Anatole France, pedig ő is konyított valamit az irodalomhoz. És Balzac teljesítményének értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy könyveit 28 év alatt alkotta meg, s még így is többet írt, mint az őt megelőző korok legtermékenyebb írózsenije, Voltaire hatvanöt év alatt. "Este hat vagy hét órakor fekszem mint a tyúkok, éjjel egy órakor felkeltetem magam, és nyolcig dolgozom; ekkor megint alszom másfél órát, eszem egy keveset..., aztán megint nekiülök a munkámnak négy óráig. Ekkor megfürdöm, látogatókat fogadok, vagy elmegyek hazulról, s vacsora után lefekszem." Ilyen napi ritmusban élt évtizedeken át, s az éjt nappallá tévő munka egyetlen célt szolgált, Balzac saját nagyságának elismertetését. Hajszolta ugyanis a boldogságot, imádta a pompát és a fényűzést. Azt vallotta, hogy egyetlen materiális dolog van, amelynek értéke eléggé biztos ahhoz, hogy érdemes legyen törődni vele; az arany. Rögeszmésen vágyott rá, hogy kitűnjön, a nemesi származásra utaló "de" szócskát is önmaga biggyesztette a nevébe. Pazarlóan élt, főúri szeretőket tartott, s talán azért is akarta habzsolni az életet, mert pályája nagyon nehezen indult. Hitelezői elől bujkálva, álnéven élt, amikor elhatározta, hogy írással fogja megkeresni a kenyerét. S ekkor leült kicsinyke szobájában, az íróasztalára egy kis Napoleon szobrot állított, amelyre a következő szöveget ragasztotta: "Amit ő karddal kezdett, én tollal fejezem be". Ezután hozzáfogott az íráshoz, s amint valaki írta: "soha még hódítóbb akarat nem rohamozta az irodalmat". A kemény munka meg is teremte gyümölcsét. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Natan Ribak
  Balzac tévedése
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1961
  Oldalszám: 313
  Kötés: keménykötés

  Jó állapotú antikvár könyv, de a papírborító hiányzik.

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  492657
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés