Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Balassi Bálint válogatott versei - 465 éve született BALASSI BÁLINT

-20%
ÚJ
Balassi Bálint válogatott versei - 465 éve született BALASSI BÁLINT
 • Balassi Bálint válogatott versei - 465 éve született BALASSI BÁLINT
 • Balassi Bálint válogatott versei - 465 éve született BALASSI BÁLINT
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2019.10.16   A készlet erejéig!

Ő volt az első olyan - máig érzékletes magyar nyelven megszólaló - poétánk, aki (ha nem is a „semmiből' érkezve) a lángész előre ki nem számítható gesztusával, a virgonc beszédmód ezernyi színével, az állandó fordulatok egyedítésével rím, ritmus, strófa, kompozció új világát teremtette meg; akinek vitézi kiáltására a korabeli európai líra bevágtatott a magyar irodalom kapuján. Erre az emelkedett fogalmazásra, pátoszra a Balassi Bálint emléke, nagysága előtt tisztelgő költőutódok sokaságának művei jogosítanak fel. De minden cirkalmazás nélkül is kimondhatjuk: Balassi volt az első nagy magyar költő.

Válogatott verseinek e kötetéből alig valami maradt ki. Nyolc-tíz költeménytől eltekintve a Balassi-lira egésze helyet kapott a könyv lapjain.

2019. október 20-án 465 éve született Zólyomban BALASSI BÁLINT költő. A reneszánsz egyik legkiválóbb költőjeként tiszteljük emlékét, s igaz magyarként is kivívta nagyrabecsülésünket, részt vett a török elleni harcokban is. Istenes versei és vitézi énekei óriási népszerűségnek örvendtek, az irodalomtörténet pedig a híres Balassi-strófa megalkotójaként tiszteli. Pedig más tekintetben is úttörőnek számít a magyar irodalomban, bár ezt sokáig nem volt illendő még csak említeni sem. Ő ugyanis az első magyar költő, aki nemcsak büszke volt férfiasságára, de ennek verseiben hangot is adott. Költeményeiben még csak-csak engedményt tett az illendőségnek - bár virágénekeit csak halála után fél évszázaddal adták ki, s akkor is Balassi Bálint fajtalan énekei címmel -, magánleveleiben azonban nem nagyon fogta vissza magát. Amikor például fiatalkori nagy szerelme, a Júlia-dalokat ihlető Losonczi Anna özvegyen maradt, ismét az asszony meghódítására indult, s oly szókimondóan írta meg barátjának, mely testrészének nem tud majd ellenállni a menyecske, hogy képtelenség idézni. Egyéb - nagyszámú - nőügyeit sem nagyon emlegeti az utókor, hiszen üdvösebb példaként állítani, miként vitézkedett Esztergom ostrománál, mint bevallani, hogy kishíján megerőszakolt egy özvegyasszonyt a búzaföldön. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Balassi Bálint válogatott versei
  Kiadó: Holnap
  Kiadás éve: 2008
  Oldalszám: 228
  ISBN:9789633466346

 • Cikkszám
  662181
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés