Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Babel világa - 80 éve hunyt el ISZAAK BABEL

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Babel világa - 80 éve hunyt el ISZAAK BABEL
 • Babel világa - 80 éve hunyt el ISZAAK BABEL
 • Babel világa - 80 éve hunyt el ISZAAK BABEL
 • Babel világa - 80 éve hunyt el ISZAAK BABEL
570 Ft

„Az arc egy kisvárosi kereskedőé vagy egy falusi tanítóé. Széles kacsaorr és vastag ajak dominál rajta, meg persze a pápaszem, amely mögül a hamiskás-bölcs, jókedvű és kíváncsian firtató tekintet minden beszélgetőtársat önfeledt kitárulkozásra késztet” – így jellemzi Babelt könyvének bevezetőjében Gereben Ágnes.

1916-ban Gorkij megjelentette Babel két elbeszélését, ezt követően viszont a sok nyelven beszélő, nagy műveltségű ifjút „az emberek közé” küldte, „világot látni”. A hétéves vándorút legmaradandóbb élménye az a négy és fél hónap volt, amelyet Babel Bugyonnij lovashadseregében töltött. Ebből és szülővárosa, Odessza zsidónegyedének színpompás, groteszk gengsztervilágából született két világhírű elbeszélésciklusa, a Lovashadsereg és az Odesszai történetek. Írt még színdarabokat és filmforgatókönyveket is. Negyvenöt éves, egészséges, életerős férfi volt, amikor beültették a lefüggönyözött fekete kocsiba…

A Babel életét és munkásságát kitűnően ismerő szerzőnek két évtized aprólékos kutatómunkájával, az író özvegyével folytatott beszélgetések és levelezés révén sikerült több olyan – eddig még sehol sem publikált – életrajzi, korrajzi, életművi adat birtokába jutnia, amelyek teljesebbé, árnyaltabbá teszik a nálunk is méltán népszerű íróról alkotott képet.

2020. január 27-én 80 éve hunyt el ISZAAK BABEL orosz író. Zsidó volt, s 1905-ben lakóhelyén, egy Nyikolajev nevű faluban rettenetes pogromot élt át, melynek következményeként idegbajt kapott. Orvosai tanácsára Odesszába költözött, s az "orosz Marseille" úgy-ahogy meggyógyította. Apja egyébként szentül hitte, hogy a kis Izsák egy zseni, s talán volt is benne valami. 17 évesen például csak azért hagyta abba a már évek óta űzött novellaírást franciául, mert a leíró részeket kissé színtelennek találta. A "miniatür-novella" műfajának nagymestere volt, minden nap írt egyet, amelyeket elküldött Gorkijnak, akinek azonban nem tetszettek, nem találta őket eléggé életszagúnak, ezért "leküldte" a nép közé szenvedni. Babel meg is fogadta a nagy író tanácsát, s bár számtalan foglalkozást megpróbált, úgy vélte nem szenved eleget. Ezért aztán beállt a legendás Bugyonnyij hadseregébe, ahol aztán végre gyötrődhetett kedvére, szemüvege miatt ugyanis még bajtársai is állandóan gúnyolták, mindenki csak "pápaszemesnek" csúfolta. Élményeit aztán az Odesszai történetek és a Lovashadsereg című remekműveiben írta meg, de ezek miatt is állandóan támadták. Pornográfiáért még vád alá is helyezték, művei állandó elfoglaltságot biztosítottak a cenzoroknak, egyik írása például arról szól, hogy Jézus leküld egy Alfréd nevű angyalt a földre, hogy szerelmi vigaszt nyújtson egy cselédlánynak, aki azonban olyan kövér, hogy részegségében agyonnyomja az Isten angyalát. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Gereben Ágnes
  Babel világa
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1990
  Oldalszám: 330
  ISBN: 9630749041

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  641995
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés