Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az utolsó magyar királykoronázás - 95 éve hunyt el IV. KÁROLY

-20%
ÚJ
Az utolsó magyar királykoronázás - 95 éve hunyt el IV. KÁROLY
 • Az utolsó magyar királykoronázás - 95 éve hunyt el IV. KÁROLY
 • Az utolsó magyar királykoronázás - 95 éve hunyt el IV. KÁROLY
 • Az utolsó magyar királykoronázás - 95 éve hunyt el IV. KÁROLY
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.03.30   A készlet erejéig!

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület Szent Korona Kutatócsoportjának új kötete az utolsó magyar uralkodókoronázás centenáriuma alkalmából IV. Károly király és Zita királyné ez ideig kevéssé vizsgált, 1916. december végi koronázását mutatja be. A 176 színes és fekete-fehér illusztrációval díszített kötetben Maczó Ferenc a legújabb kutatások alapján, de olvasmányos stílusban tárja fel az ünnepségsorozat eseményeit. Részletesen feltérképezi, miért volt létfontosságú magyar szempontból az első világháború közepette a királykoronázás megszervezése. A kismonográfiából megismerhetjük a Mátyás-templomban és a budai várban tartott egyházi és világi ceremónia előkészületeit és lefolyását, valamint különleges kulisszatitkait és fennmaradt tárgyi emlékeit is. A könyvben érzékletesen bontakoznak ki annak körülményei, hogy a magyar nemzetépítés jegyében az ünnepségek szervezői miként tették különféle reprezentációs eszközökkel hangsúlyossá a szakrális és állami ceremónia magyaros jellegét. Végül a kötet kiemelt figyelmet szentelt annak is, hogy a harmadik háborús esztendőben az emberek számára milyen üzenetet hordozott a koronázási ünnepség. E könyv mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly élete, az első világháború története és a 20. századi Magyarország sorsfordulói iránt.

2017. április 1-jén 95 éve hunyt el IV. KÁROLY magyar király és osztrák császár. Ö volt hazánk utolsó uralkodója, aki 1916 movemberében lépett trónra, és mindössze két évig uralkodott. A Habsburg-házat 1921-ben törvény detronizálta, egyébként korábban ő maga is lemondott minden politikai szerepvállalásról. Ennek ellenére kétszer is eredménytelenül próbálta meg visszaszerzni a trónt. Az ő fia volt Habsburg Ottó, a 2011-ben elhunyt tekintélyes európai politikus. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Maczó Ferenc
  Az utolsó magyar királykoronázás
  IV. Károly király és Zita királyné koronázási ünnepsége Budapesten 1916 végén
  Kiadó: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 176
  ISBN: 9789634160458

 • Cikkszám
  858253
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés