Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az unalom - 110 éve született ALBERTO MORAVIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Az unalom - 110 éve született ALBERTO MORAVIA
 • Az unalom - 110 éve született ALBERTO MORAVIA
 • Az unalom - 110 éve született ALBERTO MORAVIA
 • Az unalom - 110 éve született ALBERTO MORAVIA
540 Ft

Az unalom, amelyről e regényben szó van, nem a munkálkodó ember életében nagy ritkán előforduló és pihentető üresjárat, nem a kisgyerekek unatkozása, hanem gyötrelmes, kínzó lelkiállapot, életforma, úgy is mondhatnók: elidegenülés.

Dino, a regény hőse, nem tájképek vagy absztrakt kompozíciók festése közben unatkozik olykor-olykor: egyáltalán nem fest, és mint idegen tárgyat nézi a fehér vásznat, az ecsetet. Pompás szeretője van, Cecília; de a lány is – hiába öleli kétségbeesetten – idegen marad tőle, Dino nem tudja igazán birtokolni. A semmibe foszló Cecília akkor lesz valóság, amikor megjelenik a színen Luciani, a másik szerető, a munka nélküli színész, akivel a festőnek ezután osztoznia kell. Fogadás a Via Appia előkelő villájában, szerelmi légyott a festőnegyed műtermében, féltékenykedés, tűnődés a kórházi ágyon – izgalmas jeletek során közeledünk a végső megoldáshoz, amely mégsem végső, mert Dino és a többiek világában soha nincs végső megoldás.

Alberto Moraviát nem kell bemutatnunk a magyar olvasóközönségnek, hisz annyi regénye, elbeszélése jelent meg nálunk. Mégis, a Moravia-rajongók úgy érezhetik, hogy Az unalom sűrítve adja a neves olasz író erényeit, a kiváló társadalom- és lélekrajzot, a lebilincselő előadásmódot, a helyzetek megelevenítését. Nyilván ezt értékelték Olaszországban – ahol öt év alatt huszonhat kiadást ért meg a regény, filmre vitték külföldön is, két tucat országban, ahol fordításban megjelent. Az unalom világszerte fogalom lett: az elidegenülés kórképe, tudományos igényű szépirodalom analízise. Moravia nem szereti hőseit, sem a pénzsóvár anyát, sem a vetélytárs pénzéből élő Lucianit, sem Dinót, a mama pénzét megvető, de a mama pénzéből élő, sőt a mama pénzét lopkodó, élhetetlen és feltehetően tehetségtelen Dinót, sem az állatian primitív és vonzó Celíliát: tudományos megalapozottsággal boncolja társadalmukat és mond felette ítéletet. Mégis, ha van a regénynek olyan szereplője, akit az író különös gonddal, majdnem hogy együttérzéssel rajzolt meg, az Cecília, korunk egyik lánya, aki semmiről nem vesz tudomást, öntudatlanul éli a maga életét, és csal meg, gyötör halálra másokat.

2017. november 28-án 110 éve született ALBERTO MORAVIA olasz író. Tizenkilencéves korában kezdett írni, s amint később bevallotta, az első világháború utáni évek értékválságában úgy döntött, a szexszel fog foglalkozni műveiben. Az 1929-ben megjelent Közönyösök című első igazi regénye már kellőképpen "felforgatónak" bizonyult, s meg is alapozta fenegyerek hírnevét. Ennek később szeretett volna meg is felelni, s ezen törekvés jegyében alkotta remekműveit, A római lány, Az asszony meg a lánya és A megvetés című, nálunk is népszerű regényeit. Mivel stílusa szerint a realista írók közé sorolta az irodalomtudomány, joggal merült fel sokakban, milyen személyes tapasztalatok birtokában írta erotikus sorait. Egy interjúban végül aztán megvallotta, hogy a szex alapvető fontosságú az életében, sőt azt is beismerte, hogy egyszerre két nőt is tud szeretni. Ügyelt is arra, hogy nimbusza e téren ne szenvedjen csorbát, sosem felejtette el hangsúlyozni, hogy "kétségkívül létezik plátói szerelem is, de ez nem az én műfajom". Tehetsége mindenesetre e téren is lenyűgöző volt, nyolcvanéves korában például egy harmincéves nőt vett feleségül, és Carmen vallotta magát szerencsésebbnek. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Alberto Moravia
  Az unalom
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1969
  Oldalszám: 334

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  561682
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés