Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az idegen - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS

-25%
ÚJ
Az idegen - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
 • Az idegen - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
 • Az idegen - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
 • Az idegen - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
2 690 Ft
Akció: 2 018 Ft
Kezdete: 2020.01.03   A készlet erejéig!

Albert Camus talán leghíresebb regénye Létranger címmel a 20. század derekán, 1942-ben látott először napvilágot. Népszerűségét mutatja, hogy mintegy negyven nyelvre fordították le, 1967-ben, Luchino Visconti rendezésében film is készült belőle. Témája a camus-i filozófia alapélménye: az abszurd.

A mű egy Meursault nevű algíri francia hivatalnokról szól, aki elkövet egy gyilkosságot, el is ítélik miatta. Meursault büntetése halál, a regény pedig a büntetés előtti börtönnapjait tárgyalja. A végkifejlet nem kétséges, a tanulság azonban meghökkentő. Miközben ugyanis Meursault ellen emberölés vádjával jogos eljárás folyik, egyúttal koncepciós per áldozata is. Ha ugyanis az öncélú gyilkosságot elkövető tettest beszámíthatatlannak nyilvánítanák, megmenekülhetne a fővesztéstől. A bírák azonban végső soron a meursault-i mentalitást, az abszurd emberi mivoltot büntetik. Feláldozzák Meursault-t azért, hogy ne kelljen szembenézniük saját létük abszurditásával.

A mű 1948 óta számtalan kiadást ért már meg Közöny címen Gyergyai Albert fordításában. Ádám Péter és Kiss Kornélia nagyszerű, új fordítása az év nagy irodalmi eseménye, mely aligha csak a címet viszi közelebb az eredetihez: a minden ízében pontos, kristálytiszta és mai szöveg remélhetőleg a következő évtizedek olvasóit is rabul fogja ejteni.

2020. január 4-én 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS francia író

 

Algériában született, ott is nőtt fel, nagy szegénységben. Szerencsére szülei mégis beadták az iskolába, ahol azonnal kiderültek kivételes képességei, és tanárai segítségével, különféle ösztöndíjakkal, máskor tandíjmentességgel jutott el az egyetemi diplomáig.

 

Afrikai élményei természetesen egész életére kihatottak, és irodalmi munkásságát is befolyásolták. Később nagy szeretettel írt az észak-afrikai országról, írástudatlan, félig süket édesanyjáról és öreg tanítójáról, akinek köszönhette, hogy nem maradt tudatlan. Meghatódással emlékezett vissza édesapjára, aki 29 évesen hősi halált halt az első világháborúban, és akiről a család kegyelettel őrizte a halálát okozó aknaszilánkot egy kekszes dobozban.

 

Esztétaként azt vallotta, hogy a művész újjáteremti a világot, miközben a valóság ellen lázad, s ezt próbálta ő is megvalósítani szépirodalmi műveiben. Amint az tette talán legnépszerűbb regénye, a Közöny lapjain. A kritika legjobb könyvének a Pestist tartja, de vetekszik vele történelmi játéka, a Caligula is. Ez utóbbit filmen is feldolgozták, amely készültekor szinte pornófilmnek számított, óriási botrányokat kavart, és ez némi árnyékot vetett írójára is. Pedig tekintélyes irodalmár volt, megkapta a Nobel-díjat, amely végül a halálát okozta.

 

A díjjal járó pénzből ugyanis vett egy sportkocsit, amellyel egy őrült száguldozása során fának hajtott, és 47 évesen szörnyethalt. Az autó roncsai közelében ott feküdt irattáskája - benne készülő új regényének 144 kézírásos oldalával. A könyvet 35 év múltán adta ki a lánya. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Albert Camus
  Az idegen
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 168
  ISBN: 9789634053668

 • Cikkszám
  181888
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés