Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az értelem egysége - 745 éve hunyt el AQUINÓI SZENT TAMÁS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Az értelem egysége - 745 éve hunyt el AQUINÓI SZENT TAMÁS
 • Az értelem egysége - 745 éve hunyt el AQUINÓI SZENT TAMÁS
 • Az értelem egysége - 745 éve hunyt el AQUINÓI SZENT TAMÁS
2 600 Ft
Nincs raktáron

„Ha pedig a filozófusok állításai között olyat találunk, ami ellentétes a hittel, az nem filozófia, hanem a filozófiának az ész hiányosságából fakadó hiányos használata.”

-életrajzi vázlat
– vezérfonal Az értelem egységéről elemzéséhez
– Tamás fontosabb műveinek jegyzéke
– vezérfonal a mű elemzéséhez
– Az értelem egységéről keletkezéstörténete, a mű szerkezete
– teljes, gondozott szöveg tárgyi magyarázatokkal, értelmező kérdésekkel és szemelvényekkel
– fejezetek a tamási gondolkodás hatástörténetéből
– bibliográfia

2019. március 7-én 745 éve hunyt el AQUINÓI SZENT TAMÁS olasz teológus. Igencsak megszenvedett hitéért, családja ugyanis bencés szerzetesnek szánta, ő azonban dominikánus barát lett. Tamást erre mérgükben elrabolták saját testvérei, és egy várban tartották amolyan házi őrizetben, hátha a rabságban megjön az esze. Mivel az észérvek nem hatottak rá, fivérei nagy ravaszul egy szemrevaló kéjhölgyet küldtek be hozzá éjszakára, ám Tamás ellenállt a csábító kísértésnek, s a kandallóból kikapott égő fahasábbal kergette ki cellájából a könnyűvérű lányt. Az élmény nagyon megrázta szegényt, attól fogva - egy életrajzírója szerint - "mindig is kerülte az asszonyok látását vagy társaságát, ahogy az ember kerüli a kígyót". Nem volt tehát mit tenni, Tamás kiszabadult, s mivel a földi hívságokkal végleg leszámolt, idejét a tanulásnak szentelte. Nagy lelkesedéssel vetette bele magát a tudományokba, szorgalmával idegeire ment diáktársainak, akik csak "néma ökör"-nek hívták, bár kivételes tehetségét azért elismerték, egyikük meg is jegyezte, hogy "bőgésével egyszer még betölti a világot". îgy is történt, s bár tudományos életművének nagyszerűségét itt nincs mód elemezni, röviden jegyezzük meg, hogy a legnagyobb tudós skolasztikus lett belőle. A "néma ökör" nevét is felváltotta idővel a "doctor angelicus", azaz az "angyali doktor" megnevezése, s tekintélyét mutatja, hogy halála után azonnal szentként kezdték tisztelni, holott hivatalosan csak 1323-ban avatták azzá. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Aquinói Szent Tamás
  Az értelem egysége
  Matúra bölcselet
  Fordította: Borbély Gábor
  Kiadó: Ikon
  Kiadás éve: 1993
  Oldalszám: 112
  ISBN: 9637948805

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  873727
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés