Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve - 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION

-20%
ÚJ
Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve - 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION
 • Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve - 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION
 • Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve - 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION
 • Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve - 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION
 • Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve - 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION
2 490 Ft
Akció: 1 992 Ft
Kezdete: 2017.03.03   A készlet erejéig!

Ha követjük a könyvben leírt példákat, hamarosan bárkit lenyűgözhetünk azzal, hogy könnyedén el tudjuk olvasni az ókori egyiptomi műemlékeken a neveket és a társadalmi rangokat. Sőt, további gyakorlással még titkos üzenetet is küldhetünk, amit hieroglifákkal írunk.

2017. március 4-én 185 éve hunyt el JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION francia egyiptológus. Talán nem volt a történelemben még egy olyan tudós, aki annyira szisztematikusan készült volna arra, hogy végrehajtja kitűzött feladatát, mint ő. Még kisiskolás gyerek volt, amikor többek előtt nagy komolyan kijelentette: ha megnő, megfejti az egyiptomi írást. Már gyerekként e célnak a figyelembevételével élt, első tanulmányát tizenkétévesen írta, s még nem volt tizennégy éves, amikor nekilátott az arab, a kaldeus, a szíriai és a kopt nyelv elsajátításának, majd hamar megtanulta az ókínait is, így tizenhétévesen már nagyműveltségű tudósként állhatott az akadémia tudós gyülekezete elé. Nagyhatású előadást tartott, fel is vették a tagok sorába, tizenkilenc évesen pedig tanárrá nevezték ki azon egyetemen, ahol még maga is tanult. A legifjabb akadémikus azonban nem volt megelégedve nyelvismeretével, ezért megtanult héberül, perzsául, görögül és szanszkritül is, de ez már őt is próbára tette. Elkeseredett levélben számolt be testvérének fáradságos tanulmányairól, és "szórakozás céljából" kínai nyelvtant kért tőle. Nehogy azt gondoljuk ám, hogy nyelvismerete a szakszövegekre korlátozódott, arabul például olyan tökéletesen tudott, hogy az arabok is arabnak nézték. Ilyen képzettséggel fogott neki a híres rosette-i kő tanulmányozásához. A kő V. Ptolemaiosz Epiphanész fáraó uralkodása idején készült Kr.e. 196-ban, s ugyanazt a szöveget tartalmazza hieroglif, démotikus és görög írással. A szövegben szereplő királynevek összevetése volt a kulcs a megfejtéshez, Champollion szívós munkával érte el világraszóló eredményét, s éppen 195 éve, 1822-ben tette közzé világraszóló felfedezését. A munka folyamatát most nem elemezhetjük, nagyságát azonban jól érzékelteti, hogy a hieroglifákat már az ókorban is meg akarták fejteni, s ez akkor még az egyiptomiaknak sem sikerült. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

És csatlakozzon FB-csoportunkhoz = Az ókori görög-római kultúra szerelmesei

 • Richard Parkinson
  Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyve
  Kiadó: Partvonal
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 96
  ISBN: 9786155283765

 • Cikkszám
  348142
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés