Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az aranygyapjú - 125 éve született ROBERT GRAVES

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Az aranygyapjú - 125 éve született ROBERT GRAVES
 • Az aranygyapjú - 125 éve született ROBERT GRAVES
 • Az aranygyapjú - 125 éve született ROBERT GRAVES
990 Ft

Az aranygyapjú a görög mitológia egyik legkalandosabb vállalkozásának regénye. Péliászt, Iolkosz uralkodóját arra figyelmezteti egy jóslat, hogy óvakodjék attól az embertől, akinek csak a fél lábán van saru. Egyszer egy ünnepségen ráesik a tekintete egy ifjúra, aki félig mezítláb áll ott. Iászón az, Iolkosz trónjának törvényes örököse. Megijed Péliász, vészjóslóan végigméri az ifjút. – Mit tennél, ha király volnál – kérdezi tőle – avval az emberrel, akiről jóslat mondja, hogy meg fog ölni téged? – Iászón nem habozik. – Elküldeném Kolkhiszba az aranygyapjúért. – Mindenki jól tudta, hogy a kolkhiszi király éjjel-nappal varázshatalmú óriáskígyóval őrizteti az aranygyapjút. Iászón maga fölött ítélkezett. A király megparancsolja, hogy rögvest induljon útnak. Az ifjú gyorsan megácsoltatja a hajót – az Argót –, maga köré gyűjti a leghíresebb hősöket egész Görögországból, és egy szép hajnalon dagadó vitorlával kifut a hajó az iolkoszi kikötőből.

Az aranygyapjúban a regényíró Graves egy pillanatra sem feledkezik meg a tudós Gravesről: az érdekes és színes regény legkisebb részlete is megfelel a görög és római irodalmi hagyományban vagy képzőművészeti ábrázolásokon szereplő tényeknek, motívumoknak – az olvasó, miközben kitűnően szórakozik, rengeteget tanul is.

 

2020. július 24-én 125 éve született ROBERT GRAVES angol író és költő

 

Az antik kultúra meghatározó hatása alatt alkotta legjobb műveit, leghíresebb könyve az Én, Claudius és a Claudius, az Isten. De olvasható magyarul A görög mítoszok című nagyszerű és terjedelmes kötete is, s életműve is mutatja, mennyire rajongott az antikvitásért. De nemcsak az ókori mediterrán kultúrákért, hanem magáért a mediterrán életformáért is, ezért oxfordi egyetemi katedráját odahagyva 1929-ben elköltözött a ködös Angliából, a napfényes Mallorcán telepedett le, és egy kis halászfaluban éldegélt haláláig.

 

S miközben a spanyol halászok befogadták maguk közé, az ókortudósok sosem bocsátották meg neki, hogy úgymond laikusként beleártotta magát az ő dolgukba. Pedig köszönetet érdemelt volna, nagyrészt Claudius-könyveinek köszönhető volt ugyanis, hogy az ókor az átlagolvasók körében is divatba jött. Egyéb művei is népszerűek lettek szerte a világon, A vitéz Belizár, a Jézus király, a Búcsú mindentől, az Aranygyapjú és a Héber mítoszok szinte minden nagyobb nyelven hozzáférhető, természetesen magyarul is. Kiváló stílusérzéke volt, parádés könyve jelent meg például A káromkodás jövőjéről címmel, amelyben szellemesen fejtegette, hogy a káromkodás a rögtönzés művészete.

 

Sok szállal kötődött a magyar irodalomhoz is, lefordította angolra Devecseri Gábor Bikasiratóját, s egyik magyarországi látogatásakor nevét viselő irodalmi díjat alapított az év legjobb fiatal költőjének elismerésére.  (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

És csatlakozzon FB-csoportunkhoz = Az ókori görög-római kultúra szerelmesei

 • Robert Graves
  Az aranygyapjú
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2002
  Oldalszám: 542
  ISBN: 9630771217

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  760533
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés