Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az angol beteg - 125 éve született ALMÁSY LÁSZLÓ

-30%
ÚJ
Az angol beteg - 125 éve született ALMÁSY LÁSZLÓ
 • Az angol beteg - 125 éve született ALMÁSY LÁSZLÓ
 • Az angol beteg - 125 éve született ALMÁSY LÁSZLÓ
 • Az angol beteg - 125 éve született ALMÁSY LÁSZLÓ
3 890 Ft
Akció: 2 723 Ft
Kezdete: 2020.08.21   A készlet erejéig!

A toszkanai Villa San Girolamo, az egykori apácazárda előbb német erősség, majd szövetséges kórház. Ahogy a háború észak felé mozdul, a betegeket elviszik. Csak Hana, a fiatal kanadai nővér marad ott, és megszállottan ápolja a feketére égett „angol” betegét, Almásy László grófot, akit beduinok szabadítottak ki lángolva lezuhant repülőgépéből a sivatagban. Aztán megjelenik Caravaggio, a tolvaj, Hana elesett apjának barátja, akinek két hüvelykujját kémkedés gyanúja miatt lecsapták a németek, és a fel nem robbant bombák után kutató Kip, az angol hadsereg szikh utásza. Négyük világa egyszerre zárt és nyitott. Mert minden gondolat és mozdulat kapcsolódik valamilyen korábbi érzéshez, élményhez. Minden megnyilvánulásának nagyobb a jelentősége önmagánál. Keveredik múlt és jövő, képzelgés és valóság. Négyük sorsa – múltban, jelenben, jövőben – találkozik és szétválik. Számukra a vallomások, beszámolók, az önvizsgálat ideje ez: iszonyú sok minden történik a világban és a lélekben. A Villa San Girolamo egy sziget a háborúban, egy sziget a reménytelenségben és reményben.

Költői, intelligens, törékeny szépségű alkotás - Ondaatje regénye négy szerencsétlen ember sorsát követi végig, amelyek a második világháború végén egy elhagyatott olasz villában keresztezik egymást. Hanát a teljes kimerültségbe hajszolta a rengeteg haláleset és most kényszeresen ápolja az utolsó túlélőt. Caravaggio tolvaj volt - a felismerhetetlenségig összeroncsolódott mindkét keze, így aztán munkaeszköz nélkül maradt. Kip, az indiai tűzszerész a környéken elrejtett aknák és robbanószerkezetek után kutat. A negyedik pedig nem más, mint az angol beteg, akinek a nevét sem ismerik. Az összeégett férfi jelenléte rejtély és provokáció a másik három számára. Izzó villanásokként ragyogják be a könyvet a férfi emlékei, amelyekből kirajzolódnak szenvedései, megmenekülése és az árulás, amelyben része volt.

Michael Ondaatje kanadai író, 1943-ban született Sri Lankán, jelenleg Torontóban él feleségével. Legismertebb műve Az angol beteg. 2018-ban elnyerte a Golden Man Booker díjat és egy kilenc Oscar-díjat elnyert filmadaptáció készült belőle.

„Páratlan, igéző álomszövedék.” - Time

„Mr. Ondaatje az egyik legkiválóbb észak-amerikai regényíró. Örökre velünk marad a villa nyomasztó atmoszférája... az ember azon kapja magát, hogy újra és újra fellapoz egyes passzusokat, hogy átérezze, milyen is ott lenni.” - Wall Street Journal

„Varázslatosan megírt regény, a történet finom árnyalataival rabul ejti olvasóját.” - Los Angeles Times „Szépségekkel teli, szívdobogtató történet." - Toni Morrison

2020. augusztus 22-én 125 éve született ALMÁSY LÁSZLÓ Afrika-kutató, felfedező

Élete körül rengeteg a rejtély és tévhit. Kezdjük ott, hogy bár valóban nemesi családból származott, nem volt igazi gróf. De jómódú család gyermekeként már fiatalon megvalósíthatta álmait. Előbb az automobilok érdekelték, majd a repülés szerelmese lett, s kiváló pilótává képezte magát.

A repülésnél jobban csak egzotikus utazásokat kedvelte, sőt a kettőt összekötve híres Afrika-kutató lett belőle. Ő fedezte fel a Zarzura oázist és az Uvainat hegység barlangjainak őskori sziklafestményeit. Először ő hozott hírt a magyarábokról, arról a magyar származású törzsről, amelynek ősei Szulejmán idejében kerültek a Nílus vidékére, s akinek mai képviselői már részt vettek a Magyarok Világtalálkozóján is. Tudományos munkásságát még az arabok is becsülték, akik Abu Ramla, azaz a Homok Atyja néven tisztelték.

Hírnevét azonban a második világháborúban szerezte, amikor több kalandos vállalkozás főszereplője volt. Sokoldalúan képzett, a helyi viszonyokat remekül ismerő ember lévén mindegyik fél szerette volna a maga oldalára állítani, s úgy tűnik végül a németek szolgálatában szervezett izgalmas és titkos akciókat. Az újabb kutatások alapján azonban joggal vetődik fel, hogy ügyes manőverezéseivel voltaképpen elkerülte, hogy bármely hatalmat szolgálnia kelljen.

Vakmerő kalandjai máig nem mentek feledésbe, róla készült Az angol beteg című világsikerű film. Amelynek azonban - amint az lenni szokott - nem sok köze van a valósághoz. Hiszen például nem csak gróf nem volt - amint már említettük -, de beteg se nagyon. 1951-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Michael Ondaatje
  Az angol beteg
  Kiadó: XXI. Század
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 352
  ISBN: 9786155955075

 • Cikkszám
  954834
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés