Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az álomirtó - 150 éve született CHOLNOKY VIKTOR

-20%
ÚJ
Az álomirtó - 150 éve született CHOLNOKY VIKTOR
 • Az álomirtó - 150 éve született CHOLNOKY VIKTOR
 • Az álomirtó - 150 éve született CHOLNOKY VIKTOR
 • Az álomirtó - 150 éve született CHOLNOKY VIKTOR
1 200 Ft
Akció: 960 Ft
Kezdete: 2018.12.20   A készlet erejéig!

Alig akad kortársai között magyar író, akit a többiek többre, nagyobbra tartottak, s nincs is talán olyan, akit az évek múlásával jobban és méltatlanabbul elfelejtettek volna. Magas, törékeny figurája, élhetetlensége és káprázatos képzelete a prózai, költőietlen korba tévedt lovagot, Don Quijotét juttatja eszünkbe, s csak megerősíti ezt az újságírás mindennapos szellemi robotja és a „tudás vasárnapjai" között végigpergő élete, amelybe színt és fényt csupáncsak az illúzió lophatott, a mámor, amelyhez az alkohol, a félig éber, félig álombeli állapot segíthette. Cholnoky Viktor negyvennégy éves volt, amikor meghalt, betegségektől elgyöngülve, végkimerülésben. Hajszolt, eltékozolt, apró mámorokra felváltott élet ért véget, de Kosztolányi, aki látta őt a hullaház bádogasztalán, azt írja: „itt egy modern hős esett el". S a kor hétköznapi mitológiája felől szemlélve a dolgot, Cholnoky valóban korának hőse volt. Azé a magyar századfordulós írónemzedéké, amely egyszerre újító és konzervatív, amely eltéphetetlen szálakkal fonódik össze a múlttal, de figyel előre is, a jövő megfejtésre váró üzenete felé. Prózáját belengi a századelő szecessziós érzésvilága, a nosztalgia, a bódító szépségek utáni vágy, elkívánkozik a szenzációtlan köznapokból, a nyárspolgár józan, fantáziátlan világából. Novelláiban a magas szintű és széles körű műveltsége, tudása a képzelet játékainak rendelődik alá. Időben és térben a legtávolabbi világokat kalandozza be: történetei az őskorban, a bibliai időkben, a különböző ókori és középkori kultúrákban és saját kora távoli, egzotikusnak számító vidékein játszódnak. Ámde a valós környezeteket valamiféle nem evilági mázzal festi be. Az ókori mitológiák, a vallások s a világtörténelem bizarr történeteiből bontja ki a novellák cselekményét, melyekben a valószerű a valótlannal, a szépség a morbiditással keveredik. Hóbortos hősei közt, akik maguk is a fantázia és a valóság határán egyensúlyoznak, kísértet, boszorka, isten és ördög bukkan fel. A halott megelevenedik, az élő káprázattá foszlik szét. A történetek résein az irracionalitás, az abszurdum fenyegetése villan át, s felsejlik egy negyedik dimenzió: az el nem mesélhető, a csak sejthető talányok birodalma.

2018. december 23-án 150 éve született Veszprémben CHOLNOKY VIKTOR író és újságíró. Tekintélyes hírlapíró volt, legjobb írásai kötetben is megjelentek, szépírói tekintélyét pedig novelláival alapozta meg. A magyar próza legjobb stílusművészei közé tartozott, és - talán kevesen tudják -, hogy volt ő a tudományos fantasztikus irodalom egyik első magyarországi képviselője. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Cholnoky Viktor
  Az álomirtó
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2009
  Oldalszám: 210
  ISBN: 9789639227439

 • Cikkszám
  258272
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés